Hirdetés

Hirdetés

Elítélték Debrecenben a halálos alkoholmérgezés vádlottját

Cívishír

2019.07.02. 11:24

Elítélték Debrecenben a halálos alkoholmérgezés vádlottját
A férfi jelenleg egy másik bűncselekmény miatt tölti szabadságvesztés-büntetését (Fotók: Cívishír)

N. Sándor annyi metil-alkoholos italt kevert ki, ami akár 4 ezer embert is veszélybe sodort volna.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen 3 év fogházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság július 2-án azt a debreceni férfit, aki figyelmetlensége miatt olyan mennyiségű metil-alkoholt kevert pancsolt italokhoz, hogy a szesztől két fogyasztó életét vesztette, többen súlyosabb, mások enyhébb mérgezést szenvedtek a Hajdú-Bihar megyei Szerep községben 2017 végén.

A középkorú, jövedéki jogsértésekért már büntetett N. Sándor az alkoholt egy nagycserei bérelt tanyán keverte, majd az ital több kézen keresztül jutott el a bihari településre. A férfi, aki azt hitte, etil-alkohollal pancsol szeszt, olyan mennyiségű súlyosan mérgező italt állított elő, amitől akár 4 ezer fogyasztó is életveszélyes mérgezést szenvedhetett volna.

N. Sándort foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra, illetve 1,59 millió forint bűnügyi költséget kell az államnak megfizetnie.

A kétgyermekes vádlott sofőrként és ácsként dolgozott a büntetőeljárás megindítását megelőzően

Az ítéleti tényállás szerint a karosszérialakatosi végzettségű, letartóztatását megelőzően gépkocsivezetőként, ácsként dolgozó N. Sándor 2017 nyarától kevert ismert italokhoz megtévesztésig hasonló ízű, színű és csomagolású szeszeket egy bérelt tanyán, a Debrecenhez tartozó Nagycserén. Körülbelül 500 liternyit állított elő, a szükséges etil-alkoholt egy ismeretlen személytől szerezte be literenkénti ezer forintos áron. 2017 decemberében N. Sándor az ital egy részét – a figyelmetlenségéből adódóan – 25-28 százalékos metilalkohol-tartalommal keverte ki. Egy ismerőse több üveggel vásárolt a Jägermeisterhez, Jim Beam whiskeyhez hasonló szeszekből és tovább adta egy szerepi férfinak, aki december közepén további öt vevőnek értékesített a községben.

A metil-alkohol összesen 18 személyt veszélyeztetett, közülük egy 18 és egy 48 éves nő halt bele a mérgezésbe néhány héttel később. Rajtuk kívül két férfi és egy nő szenvedett olyan súlyos mérgezést, hogy az életüket csak az idejében érkező orvosi segítség mentette meg. Az italokból két kiskorú is ivott, ők megúszták enyhébb tünetekkel.

A bűncselekménnyel összefüggően rövid időn belül mintegy 240 liternyit foglaltak le a halálos italokból (az értékesítőknél, a vádlott autójában, valamit a nagycserei tanyán). Ha azt vesszük, hogy az N. Sándor-féle 25-29 százalékos metilalkohol-tartalmú szeszből egy átlagos súlyú ember számára már másfél centiliter is súlyos mérgezést eredményez, úgy 240 liter ebből a szeszből akár 4 ezer fogyasztó is életét is veszélybe sodorhatta volna – hangzott el az ítélethirdetés során. Ide vág, és ki is emelték a fogyasztói felelősséget, hiszen az életét kockáztatja az, aki nem kereskedelmi forgalomból származó italt vásárol. Márpedig ha nincs kereslet, úgy pancsolni sem érdemes a szeszt. A veszélyt növeli, hogy az etil-alkohol és a metil-alkohol nagyon nehezen különböztethető meg egymástól. Miként ebben az esetben sem a vádlott, sem a vevői nem jöttek rá arra, hogy mit is kínálnak valójában – tartalmazza az ítélet.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is elfogadta, így vált jogerőssé.

RaL

ítéletDebrecenSzerepveszélyeztetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.