Hirdetés

Hirdetés

Nem kell többet Debrecenbe járnia Vizoviczki Lászlónak

civishir.hu

2019.06.04. 12:48

Nem kell többet Debrecenbe járnia Vizoviczki Lászlónak
Vizoviczki László  (Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)

Bírót kell cserélni a főrendőrök korrumpálása miatt 2014 óta zajló elsőfokú büntetőperben.

Hirdetés

Hirdetés

Másik, budapesti hadbíró fogja tárgyalni a Fővárosi Törvényszék egyik kiemelt büntetőügyét az eddig eljáró debreceni bíró egészségi állapota miatt – közölte június 4-án a Fővárosi Törvényszék.

Azt nem írták, hogy a Vizoviczki László ellen vesztegetés vádjával zajló büntetőeljárásról van szó: az egykori „diszkópápa” egyebek mellett vezető beosztású rendőrtiszteket korrumpált a Központi Nyomozó Főügyészség szerint. Ez az ügy indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 elején, amikor is előbb Vizoviczkit és testőrét, V. Istvánt (a büntetőügy koronatanúját), H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnözői csoportok elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetőjét vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Nem sokkal később G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője és K. Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítője is rács mögé került.

Lesz min átrágnia magát…

– A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban 22 vádlott, köztük 7 volt rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van – olvasható a Fővárosi Törvényszék mostani tájékoztatásában.

Közlésük szerint „gyors és hatékony intézkedésüknek, valamint az új büntetőeljárási törvénynek köszönhetően az eljárásban nem fog jelentős késedelmet okozni a bíróváltás”. Így minden segítséget megadnak az ügy iratanyagának soron kívüli feldolgozásához és igyekeznek maradéktalanul tehermentesíteni az új bírót, akinek egyebek mellett több mint 100 ezer oldal nyomozati iratot és közel ezer oldal bírósági jegyzőkönyvet kell áttanulmányoznia, több száz órányi hangfelvétel meghallgatása mellett. Majd ezt követően tűzheti ki az első határnapot.

A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy az eddig Debrecenben zajló büntetőper Budapesten folyik tovább. A Debreceni Törvényszék úgy jött a képbe 2014-ben, hogy a Fővárosi Törvényszék a túlterheltségére hivatkozva a cívisvárosi bíróságot rendelte ki a tehermentesítésére. A büntetőper első tárgyalási napját 2015 januárjában tartották a nyilvánosság kizárásával. Tavaly úgy tűnt, 2019 végén, 2020 elején megszülethet az elsőfokú ítélet. Úgy tudjuk, a mostani bírócsere néhány hónap csúszást eredményezhet, de nem többet.

Ez a büntetőeljárás nem összekeverendő a Fővárosi Ítélőtábla által 2018 őszén szintén Vizoviczki ellen, de bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt jogerősen lezárt büntetőperrel. Abban az volt a vád, hogy a Budapesten számos szórakozóhelyet üzemeltető férfi irányításával a munkatársak a bevételek egy részét eltitkolták, ezzel 2010-2012 között milliárdos nagyságrendben károsították meg az állami költségvetést. Ezért a Fővárosi Ítélőtábla 7 év fegyházzal és 330 millió forint vagyonelkobzással sújtotta az elsőrendű vádlottként szereplő Vizoviczki Lászlót, akinek egyébként Debrecenben is voltak vendéglátóhelyei.

RaL

bíróságDebrecenvesztegetésVizoviczki László

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.