Hirdetés

Hirdetés

Internetes csalók esete a balmazújvárosi rendőrökkel

police.hu

2018.03.23. 11:31

Internetes csalók esete a balmazújvárosi rendőrökkel
Fotó: illusztráció

Traktort kínáltak eladásra.

Hirdetés

Hirdetés

Fiktív hirdetésen keresztül értékesített egy mezőgazdasági munkagépet az a két férfi, akikkel szemben a rendőrök bűntetőeljárást indítottak. 

Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen 2017. december 20-án arról, hogy egy interneten meghirdetett traktort akart megvásárolni, azonban – mióta a megadott bankszámlaszámra átutalta a kért összeget – nem tudja elérni a hirdetőt.

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a nyomozás során azonosította a bűncselekmény két feltételezett elkövetőjét. A 21 éves K. N. egy olyan traktort kínált eladásra az interneten, ami nem állt a rendelkezésére. A mezőszemerei férfi 23 éves társa, L. J. egy banknál folyószámlát nyitott, ahova a sértett átutalta a pénzt. 

A rendőrök a beszerzett információk alapján 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatták a két férfit, akik elismerték a bűncselekmény elkövetését.

A balmazújvárosi nyomozók K.N.-el szemben csalás bűntett, míg L. J.-vel szemben pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság néhány ajánlása, hogy az ilyen jellegű bűncselekményeket elkerülhesse:

  • Gyanús lehet, ha vállalkozás a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.
  • Ha teheti, válassza a termék személyes átvételét, illetőleg az utánvéttel történő szállítás lehetőségét.
  • Amennyiben egy ajánlat „túl szép, hogy igaz legyen”, ne fogadja el. Tudnia kell, hogy nincsenek csodák. Egy termék csak behatárolt keretek közötti áron értékesíthető haszonnal. Az átlagtól jelentősen olcsóbb termék vélhetően hamis, illetve az előrefizetés ellenére sohasem érkezik meg és az eladó is elérhetetlenné válik.
  • Mindig olvassa el vásárlás előtt a honlapról és a termékről írt vásárlói véleményeket. A mások által írt értékelések nagyban segíthetik döntését egy áru kiválasztásában.
internetcsalásBalmazújváros

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.