Hirdetés

Szíven szúrt jogalkotás

CH

2015.01.07. 16:37

Szíven szúrt jogalkotás
Marian Cozma gyilkosai (MTI-fotó)

A romagyilkosságok áldozatainak hozzátartozói már hozzájutottak néhány millióhoz. Cozmáék és Szögiék nem. Szalmási Nimród jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Lassan hat éve már, hogy gyilkos állatok Marian Cozmát, az MKB Veszprém világhírű beállósát brutálisan meggyilkolták egy helyi lokál előtt. A tetteseket nem sokkal az eset után menekülés közben elfogták, ügyükben ítélet is született, az első- és másodrendű vádlott életfogytig tartó büntetést kapott, amelyről a halott sportoló édesapja, Petre Cozma úgy nyilatkozott: „Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem”.

Számunkra sem, hiszen minden normális ember a saria szabályainak megfelelő büntetést várt volna el, ha jogrendünk nem alkalmazkodna ennyire a szemforgató „európai” paragrafusokhoz. Ami azonban ez után következett, példamutató mindnyájunk számára: a kézilabdást Veszprémben és Bukarestben is díszpolgárrá avatták, az esetről film készült, utcákat és stadionokat neveztek el róla, emlékét a magyar megyeszékhelyen egy hattonnás afrikai gránitkőből készített óriásszobor őrzi. Temetésekor Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, amikor higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit; a magyarokat hosszan tartó tapssal fogadták, magyarok és románok, és nem nuscsuk és bozgorok gyászoltak együtt.

Hat éve már, és úgy tűnik, a magyar társadalom és Veszprém is kezdi az ügyet elfelejteni, ezért talán nem is volt annyira váratlan, amikor Petre Cozma a Romania TV-nek adott nyilatkozatában kijelentette: „Eltelt hat év, és abszolút semmit nem kaptunk. Elmegyek, és felgyújtom magam a nagykövetségük előtt, talán úgy számba vesznek”. Értjük persze, hogy a karácsonyi magány még jobban megkeményíti a szíveket, de az elkeseredettséghez több minden is hozzájárult.

Az első (szimbolikusan a második) tőrdöfés az lehetett, amikor 2012-ben a gyilkosok büntetését 18 évre enyhítették, országos felháborodást kiváltva. Ugyanakkor az eljárás során Marian Cozma közvetlen hozzátartozóinak 210 millió forint körüli kártérítést ítélt meg a bíróság, amiből a mai napig egy fillért sem láttak; ennek csak részben oka, hogy börtönviszonyok közepette kevésbé virágzik a bodzatermesztés. A másik ok a bürokrácia; a büntetőjogi eljárás során több mint 72 millió forint volt a büntetési költség, a törvény szerint először ezt kell rendezni, márpedig az elítéltek lefoglalt vagyonát ez el is viszi.

A Cozma házaspár rendkívül szűkös körülmények között él, hiába voltak maguk is válogatott sportolók, nevetségesen kicsiny járadékuk és vagyonuk nagy részét fiuk síremlékére költötték, és egészségük is együtt sorvad a reménnyel. Legyinthetnénk, de azokról beszélünk, akik egy élsportoló sztárt neveltek nekünk, aki imádta a várost és szerette a magyarokat. A megoldás az lenne, ha állam lemondana a bűnügyi költségekről, s így orvosolható lenne a család helyzete.

Ugyanakkor Veszprémben hamarosan időközi országgyűlési választások lesznek; csupa véletlenül a fideszes önkormányzat 800 milliót kapott „fejlesztésekre”, nem is folytatjuk tovább. Illetve folytatjuk: innen gratulálunk a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, amely úgy döntött, hogy Karancsi Tibor  képviselőjelölt januári kampánynyitóját lemondják és az erre szánt forrásokat átadják a Cozma családnak.  A végső megoldás persze az lenne, ha úgy alakítanánk át áldozatvédelmi törvényünket, amely létrehozna éppen az ilyen esetekre valamilyen alapot, amelyből az özvegy, az árva, a magára maradt részesülhetne. Mert azt se felejtsük el, hogy az Olaszliszkán halálra lincselt Szögi Lajos családjának megítélt 50 milliós összegből sem kapott a család még egy árva fillért sem, miközben az ún. romagyilkosságok áldozatainak hozzátartozói – nyílván politikai okokból – már hozzájutottak néhány millióhoz, úgy, hogy ott még jogerős ítélet sem született.

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.