Hollywoodi végjáték

civishir.hu

2014.07.01. 08:14

Hollywoodi végjáték

A külügyminisztériumi álláspont szerint az amerikai produkció terrorcselekmény. Szalmási Nimród írása

Hirdetés

Kim Dzsong Un ellenőrzésével sikeresen tesztelt az észak-koreai hadsereg egy új fejlesztésű, nagy pontossággal célra vezérelhető rakétát – adta hírül még pénteken a KCNA állami hírügynökség, tudják, ezen keresztül gratuláltak a frissen megválasztott magyar miniszterelnöknek is. Az a helyzet a híradás szerint, hogy az igen nagy pontosságú harcászati rakéta a hadsereg kezébe kulcsot ad ahhoz, hogy minden csapásmérő eszközt világszínvonalúra fejlesszen, s a teszt áttörést jelent az ország védelmi kapacitásában.

Elviekben nem tudta a butuska világ, hogy Észak-Koreának célra vezérelhető harcászati rakétái lennének; eddig az összes kilőtt szerkentyű a Japán-tengerbe csapódott különösebb riadalom nélkül; legfeljebb a helyi halászok hőbörögtek az egyébként magyarhonban is elterjedt kézigránátos halfogás miatt. Mint tudjuk, a harcias északiak leggyűlöltebb ellenségei az amerikaiak és japánok; ott a stratégák rögvest körbeülték a térképekkel, makettekkel telezsúfolt nagyasztalt, s folyamatban van a megfelelő válaszlépés kidolgozása. Jóllehet, fogalmuk sincs arról, hogy őket most csipetnyi veszély sem fenyegeti; illetve nem feltétlenül a politikai vezetést. A casus belli egy, még be sem mutatott hollywoodi alkotás. A nyár végén a mozikba kerülő The Interview (Az interjú) miatt Phenjangban meghúzták a vészharangot. A történet szerint két amerikai újságíró lehetőséget kap, hogy interjút készítsenek a legkedvesebb vezetővel, Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea korlátolt urával. Nem sokkal az elutazás előtt azonban a CIA visszautasíthatatlanul beszervezi őket, hogy ha már egyszer közel férkőznek a vezérhez, legyenek olyan kedvesek egyúttal likvidálni is őfőméltóságát, elküldve őt az örök nyalhatatlanság birodalmába. Műfaja szerint persze a film nem a James Bond-hagyományok folytatása, hanem egy felhőtlen vígjáték. A felhő azonban hamar megérkezett; számtalan alkalommal tanúi voltunk már annak, hogy Korea északi részén híján vannak a humorérzéknek, ha Duci Macijukról van szó.

Nem is volt olyan régen, amikor egy londoni fodrász kedvezményes hajvágási akcióba kezdett; jelentős engedményt adott azoknak a kuncsaftoknak, akik Kim Dzsong Un-féle lehetetlen frizurát vágatnak maguknak. A reklám beharangozása után alig néhány órával meg is jelent néhány kamerákkal felszerelt öltönyös észak-koreai diplomata, akik vérben forgó ferdeszemmel követelték az akció azonnali leállítását. (E sorok írásakor a londoni fodrász a hírek szerint még életben van).

Nos, mióta a tengerentúlon közzétették a szóban forgó mozi előzetesét, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Néhány napja még csak úgy nyilatkozott egy északi diplomata meglehetősen feldúltan és ingerülten, hogy amerikai alkotás jól mutatja az amerikai kormány és társadalom kétségbeesését. Elítélte a hollywoodi mozgóképgyártást, amely tele van merényletekkel és kivégzésekkel – ezek szerint látták a Támadás a Fehér Ház ellen című filmet – ugyanakkor azt mondta, a nagyvezér megnézi majd a dolgozatot. Tekintve azonban, hogy talán nem függetlenül a londoni történésektől, Észak-Koreában néhány hónapja előírták, hogy minden fiú, aki egyetemre jár, köteles olyan hajat vágatni magának, amelyet a fiatal diktátor is visel, a jelek szerint a vezérkarban eszkalálódott ez a friss konfliktus is. Csütörtökön már sokkal vészjóslóbb nyilatkozat látott napvilágot; Phenjan hadüzenetnek minősítette a filmet, és „könyörtelen válaszlépéseket” helyezett kilátásba, ha az alkotást mégis bemutatják.

A külügyminisztériumi álláspont szerint az amerikai produkció terrorcselekmény, és legfőbb vezérük elleni bármely támadás megtorlással jár. A sajtóközlemény kiemelten utal mindenki elpusztítására, aki a film készítésével összhangba hozható. Próbálkozott ilyennel már Hitler is, miután Chaplin kifigurázta A diktátorban; rá is vadásztak viszonylag nagyobb arzenállal. Azóta viszont eltelt 74 év, s itt állunk egy újabb világháború küszöbén. Beszélhet itt a sajtó Szarajevóról, kéretik figyelembe venni, hogy most a nyugati parton gyújtották meg a kanócot, s jelenleg Hollywood gyérítése van napirenden. Persze gyanítjuk inkább, hogy Kim Dzsong Un, tudtán kívül, még soha nem járult hozzá ilyen mértékben egy mókás amerikai film reklámköltségeihez...

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés