Hirdetés

Stresszbe sülve.

Stresszbe sülve.

Cívishír

2009.12.06. 18:37

Stresszbe sülve.

Egyszer hét éves koromban véletlenül stresszes lettem. Nagyapám azonban erre azt mondta: Béla unokám jól jegyezd meg, ideges ember nincs, csak bolond.

Hirdetés

Azt hozzátenném, hogy hét évesen nem ismertem sem én sem az akkor élő hétköznapi emberek a stressz kifejezést és az is igaz, ha nagyapám ha most élne, talán őt is elkapná néha egy-egy stressz cunami, de minimum idegehullám.
Azt tapasztaltam, hogy a stressz inkább nagyvárosi betegség. Mert ha falun vagyok ott nem idegeskedek semmin. Ha napokig egyedül vagyunk akkor sem érhet baj. A stresszhez minimum két ember kell, hogy kellőképpen fel tudják borzolni egymás idegszálait. Ha még több ember van együtt, az garancia arra, hogy a stressz pompásan felüti a fejét .
Mondok egy példáult! A minap tettem egy esti sétát egészségvédelmi elgondolásból.
Erre azt láttam, hogy a Kossuth szobor előtt álló szokásos tűntetők annyira idegesek lettek valakire, hogy már attól féltem mentőt kell hozzájuk hivni. Ugyanakkor egy ott korzózó házaspár meg azért lett dühös, hogy miért rikoltoznak a tűntető hölgyek-urak? Ők nem azért jöttek sétálni, hogy itt is politikai hangokat halljanak. A politika egyébként is a stressz melegágya. Szerintem a választások idején a pszhichológusok kellőképpen ellesznek látva járó-betegekkel.
Az újdonság erejével azt hallottam, hogy az utóbbi években egyre többeket érint az úgynevezett kiégés-szindróma. A németek voltak ebben a tekintetben a legügyesebbek mert ott már hivatalosan is betegségnek ismerték el a közelmúltban. Aki elkapja annak az ottani egészségbiztosító fizet mint a katonatiszt. A kiégési szituáció alapvetően három-tünettel jellemezhető: érzelmi kimerülés, elszemélytelenedés, az élet több területén pedig a teljesítmény csökkenése.
Az én véleményem az, hogy a mindennapi szigorú elvárásoknak való megfelelni akarás okozhat kiégés-szindrómát. Mert aki görcsösen meg akar felelni az elvárásoknak az előbb-utóbb bekattan. Persze én nem állitom, hogy egész nap lógni kell a munkahelyen -meg aztán olyan munkahely már nincs is- ám aki nagyon komolyan veszi magát az magára vessen. A törtető, a saját beosztását, a szakmai tudását nagyra tartó egyének -főleg ha ennek nincs alapja- rövid időn belül kiégnek mint a kályhacső. Ha az illető nem Német, akkor még anyagilag is leég.

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESIRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

Szóljon hozzá!

Hirdetés