Hirdetés

Hirdetés

Politikai protokoll

civishir.hu

2011.07.03. 09:38

Politikai protokoll
Ez egy tökéletes találkozás volt (Fotó: Facebook)

Debrecen – Megérkezik a külföldi politikus, hosszan rázzák egymás kezét a magyar politikussal. Közben kényszeredetten vigyorognak és semmitmondó szavakat suttognak egymás fülébe. Valljuk be a politikai protokoll igazán nem életszerű.

Hirdetés

Hirdetés

Kínosan semmitmondó és álszent cirkusz az egész. Igazából marhára unalmas lehet egy vadidegen férfival lejátszani ezt a protokolláris fogadást. Van úgy, hogy egymást nyelvét sem ismerik. Csak hátbeveregetés, ölelés, kézfogás, ácsorgás. Szerencsére a smárolás kiment a divatból. Közben meg olyan dolgok járhatnak a fejükbe, hogy” hú de jó lenne egy kávé, de lecsúszna egy hideg sör, „vagy éppen „öt perc és bepisillek”. Persze ezeket a gondolatokat sosem tudjuk meg, de az esetek többségében azt sem amiről épp tárgyaltak. Nem véletlen, hogy egy-egy protokoll találkozó maximum 45 másodpercnyi hír a tévében és 15 sor az újságban. Plusz a kézfogós fotó.

Ám ha van egy kitaposott sarkú cipő, egy seggre esés akkor már az egész világ odafigyel. Elég ha azt mondom Jelcin és mindenkinek a tökrészeg, düllöngölős jelenet ugrik be. Sajnos ritkán vannak ilyen esetek, tudniillik egy komplett rendezvényszervező hadsereg dolgozik egy-egy diplomáciai protokoll közben. Ha lazul a nyakkendő már repül is valaki és megigazitja mielőtt villan a vakú. Ilyen gyorsan még a Tankcsapda dobtechnikusa sem bírja lereagálni ha netán öt fokot elfordul Fejes lábdobja.

Szakemberek szerint a protokoll egy táguló, egységesen és pozitívan fejlődő társadalmi kapcsolattartási rendszer. „A fejlett demokráciákban tudatosan készítik fel a politikusokat, a közéletben tevékenykedő szakembereket a közéleti szereplésre. Megtanítják őket arra, hogyan nyilatkozzanak a sajtó képviselőinek, retorikai ismereteket sajátítanak el, öltözködési tanácsokat adnak a részükre, mert ezzel járulnak hozzá ahhoz, hogy magabiztos fellépésű politikusok képviseljék az országot és hazájuk népét. „ Ez tehát a szakember véleménye, ami megkérdőjelezhetetlen. Csak éppen kivész maga az emberi kreativitás, az őszinteség a váratlan történések lehetősége.

Nem sírom vissza a makkos cipős, lila öltönyös politikusokat, de ezek a művi, jól öltözött robotok meg valahogy nem hoznak lázba. Még akkor sem ha a nagy semmit, rendkívül odaadással mondják a kamerába. Azt amit előző este ötvenszer elpróbáltak otthon a tükör előtt!

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.