Hirdetés

Hirdetés

Ökoerkély

civishir.hu

2011.05.22. 11:13

Ökoerkély

Debrecen – Most az a dívat, hogy az emberiséget az ökológiai lábnyommal rémisztik. Persze van ebben igazság, csak ez így túlságosan tudományos. Holott pofon egyszerűen lehetne világotmenteni.

Hirdetés

Hirdetés

Az ökológia lábnyom lényege, hogy egy országnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Európának lényegesen nagyobb a lábnyoma mint mondjuk Afrikának. Az ökológiai lábnyom amúgy jót akar hiszen a cél az erőforrástakarékosság tudatosítása és a figyelem felkeltése az iparosodott országokban.

A lábnyomkiszámítás egyébként bonyolult művelet főként egy gyenge hármassal bíró állampolgárnak. Meg aztán ha kiszámoljuk, akkor is mi van? Ugyanúgy vásárolunk mindenféle műanyag limlomot és dél-amerikai, meg kínai vacak gyümölcsöt, ami sok-sok energia felhasználásával érkezik hozzánk. Én a saját termesztésben hiszek. A föld túlnépesedett, kevés a termőföld csak akkor maradunk fent ha minden apró jó ötletet kihasználunk.

Pl az erkélyen nem lepukkant babakocsit, meg tölgyfa szekrényt tárolunk hanem veteményest létesítünk. Egy kisebb zöldségest ugyanis ott is megvalósíthatunk. A paradicsom, koktél paradicsom vagy paprika nagyon jól fejlődik egy nagyobb cserépben is. A snidling is szépen növekszik cserépben vagy balkonládában, akár egész télre is megmaradhat, ha gondosan ápoljuk. Ma már egyre több kertészetben lehet kapni eperfát. Ez nem más, mint egy magasra növő eperbokor, kis helyet foglal, mégis sok termésre számíthatunk. Az erkély egyik részén egy lépcsőzetes padozatot kialakítva egymás mellé, elé rakhatjuk a különböző növények cserepeit. Így kis helyen is egészen sokféle zöldség gondozható. Arról nem is beszélve, hogy milyen impozáns látványt nyújthat a debreceni járókelőnek ha felnéz és a festői Darabos utca hetedik emeleten megpillant egy gyönyörű rebarbarát.

Szakács Béla debreceni lakos

FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.