Hirdetés

Nulladik generációs biciklivédelem

civishir.hu

2012.05.06. 10:11

Nulladik generációs biciklivédelem

Debrecen – Nem gondolnám, hogy híperlúzerek azok akikkel valamilyen kapcsolatban állok. Azonban az tény, hogy március és április hónapban 17 biciklit loptak el az ismerőseimtől. Ez nagyon nagy szám. Tizenhét helyesírási hibát ejteni még nekem is nehéz.

Hirdetés

Írtam már én is korábban mit kellene tenni a kretén tolvajokkal. Sajna be kell látnom jelen pillanatban semmi sem. Becsületes városi gerilla módjára lepofozni, megrudosni őket az persze jó lenne. Ám akkor a törvény lesújt, mert önbiráskodni nem szabad. Igaz kerékpárt lopni sem. Ennek ellenére lopják.

Egy szó mint száz, sem a rendőrség, sem a törvény sem Áder János de még Brasch Bence sem képes arra, hogy ne lopják el a biciklidet. Igy én újfent a politikamentes civilekben látom a megoldás kulcsát. Ahol nincs pénzmozgás, ingatlanspekuláció, tanulmányút és szakértői díj ott még becsületesen működnek a dolgok.

Ötletem amolyan nulladik generációs legalábbis az épülő negyedik generációs stadionunkhoz viszonyitva. Ebben ugyanis nincs semmi extra. A város több pontján alakulna ki önkéntes biciklimegőrzés. Első körben a már létező nagyobb kerékpár tárolókat lehetne őrizni. Amennyiben az indulásnál úgy 5-600 önkéntes vállalna havi 2 órás szolgálatot már működne a rendszer. Mondok egy konkrét példát. XY áruház előtt reggel 8-tól -18.00 óráig lenne őrzés. Ehhez napi öt önkéntes szükséges. Egy hónapban 150-en pazarul el tudnák látni a feladatot. Havi két óra ingyen munka, cserébe viszont garantált, hogy nem lopják el a bringád. De legalábbis jelentősen csökken az esélye. Amennyiben jól működne a rendszer előbb-utóbb a város több frekventált pontján lehetnének biciklimegőrzők. Talán újjak és épülnének (bár ebben még én sem hiszek). Az idősebbek nyilván csóválják a fejüket az ötletre, ám a mai tizen- huszonévesek már másként látják a világot. Ők hisznek abban, hogy az önzetlen munkának, vállalásnak van látszatja. A szívünkben, közérzetünkben mindenképp. Aztán ha egyszer ismét normális ország lesz Magyarország akkor a környezetünkben is.

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés