Hirdetés

Hirdetés

Ledlámpába izzót? Hülye vagyol?

civishir.hu

2014.07.21. 13:30

Ledlámpába izzót? Hülye vagyol?

Létezik egy szerencsétlen kis villanykörte, amit 1901-ben csavartak be a kaliforniai Livermore tűzoltóállomáson. Azóta világít; több, mint 1 millió órája. Szakács Béla írása

Hirdetés

Hirdetés

Elmentem a minap a fővárosi Svéd bótba, ami hölgyek számára maga a mennyország. Többek között ledlámpát is vettem. Nagyon jó pofa, hajlik jobbra-balra, akár csomót is lehetne kötni a közepére. Ráadásul 20 évig is világíthat. Sőt 100-ig is, ha csak karácsonykor használjuk. A LED a legnagyobb dolog az elektromos világítás felfedezése óta – mondják. Optimista ember lévén úgy gondoltam, veszek hozzá egy izzót, milyen jó lesz az 20 év múlva. Ledlámpába ízzót? Hülye vagyol ? Kábé ilyen arckifejezés volt a válasz. Lévén örökéletű a lámpa és nem is lehet kicserélni, mert ha megsérül az izzó, akkor a mérgező gáz megsemmisíti a szerelőt. Ez persze csak városi legenda.

Szóval van ledlámpa, pompás! Olyan a fénye, mint az álom. Akkor láttam ilyet, amikor jó tíz éve az egyik nagy bevásárlóközpont üvegkupoláján beszűrődött a napfény. Katartikus élmény volt. Érdemes volt megvárni a XXI. századot.

Ugyanakkor eszembe jutott egy történet. Létezik egy szerencsétlen kis villanykörte, amit 1901-ben csavartak be a kaliforniai Livermore tűzoltóállomáson. Azóta világít;több, mint 1 millió órája! Saját rajongótábora van, és még egy történelmi társaság is alakult miatta. A tűzoltók hozzá sem mernek nyúlni, nem porolják le, nehogy baja essék, de védik túlfeszültség ellen, és külön dízelgenerátor, valamint akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére. Ezt a sárgán pislákoló villanykörtét élő egyeneseben is lehet nézni web-kamerán át. Hozzáteszem, azóta már három web-kamera is túlélt.

Szakács Béla debreceni lakos
Az  FM90 Campus Rádió  támogatásával
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.