Hirdetés

Hirdetés

Hol a sok utcazenész?

blog.civishir.hu

2011.04.17. 09:00

Hol a sok utcazenész?

Debrecen – Van nekem egy titkom. Valamikor a nyolcvanas évek végén rövid ideig utcazenészként jutottam jelentős bevételre. Emlékeim szerint saccperkábé 3500-4000 forintot zenéltünk össze.

Hirdetés

Hirdetés

Jó volt ez a pénz arra, hogy egy hónapon át utazgassunk Bánsághy Kálmán zenészkollégámmal az országban. Megvallom jó volt utca zenélni, ám hozzáteszem napi 5-6 órán át verni a gitárt, túlénekelni a város zaját nem volt egyszerű. Úgy jutott ez az eszembe, hogy az utóbbi években alig látok utcazenészeket a városban.

Van ugye a tangóharmónikás ember, de ő mindig olyan szomorú. Nyaranta meg a boliviai vagy milyen népi zenekar, akik szintetizátorprogramról nyomják az alapokat.Biztos van valami törvény is erre, hogy kik játszhatnának még.

Abból gondolom, hogy törvény van rá, mert másokat nem látok. Pedig szívesen nézném, hallgatnám ezeket a produkciókat. Színesebbé, csilingelőbbé tennék a várost. Relatíve persze vannak utcazenék a bevásárlóközpontok parkolóiban, de akik ott fellépnek, azokat csak az szereti és ismeri, aki rendszeresen nézi az RTL-t vagy TV2-őt .Én azon 7 millióhoz tartozom, akik nem nézi ezeket tehetségalázó zenei műsorokat. Én az izig-vérig utcazenészeket hiányolom. Ott nincs mellébeszélés. Ha mellényúl az akusztikus gitáron, ha gyenge a produktum akkor nem kerül pénz a kalapba. Viszont ha szereznek 5-6 kellemes percet a járókelőknek, akkor senki sem sajnálja az aprót.

Blogíró lévén ugyebár én járok utána a történéseknek, csak leírom amit látok, vagy épp nem látok. Nem tudom tehát, hogy mi az oka, hogy nincsen utcazenészek Debrecenben. Ám ha valamiféle hipertiltó törvény van ellenük, akkor jó lenne újraértékelni, enyhíteni. Nézzük meg, üssük be a google-be, a Veszprém Utcanesz fesztivál. Úgymond piri pénzből európa szerte híres rendezvényt kreáltak.

Megjegyzem, a fellépők között jó néhány debreceni zenész is találhatunk.

Szakács Béla debreceni lakos

Olvassa Béla bejegyzéseit a blog.civishir.hu oldalon.

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.