Az ördögi kő elpusztítja Debrecent!?

civishir.hu

2012.05.13. 13:28

Az ördögi kő elpusztítja Debrecent!?

Debrecen – Hosszú évek óta foglalkoztat az égből hullott csoda, amely 1857-ben Kaba határában landolt. A cipó nagyságú, két és fél kilós Kabai Meteorit világhírű lett. És nem csak azért, mert ebben mutattak ki először szerves anyagot.

Hirdetés

A legendás lebkövet egy Szilágyi Gábor nevű helyi fickó találta meg. A gazda aztán elpasszolta a kincset Debrecennek. Az első kísérleteket Török József akadémikus a debreceni Református Kollégium természetrajz tanára végezte. A tudományos kutatások, miszerint van benne mindenféle fura nevű bizbasz az átlagembert nem érdekelték. A kincs, a titok, az foglalkoztatta a földi halandót. A nyolcvanas években hallottam először én is a történetet, hogy a meteorit olyan anyagot tartalmaz, ami segítségével aranyat lehet előállítani! Használható gyógyításra, tömegfegyver készítésre. Más legendák szerint Debrecen azért lett elátkozott város mert itt őrzik a lebkövet. 200 év múltán azaz 2057-ben Debrecen hamuvá válik, az összes ember kínok közepette múlik ki. Iszonyatos hosszú a legendák sora, ám leírt szöveg jóval kevesebb.

Nagyából azokban az években amikor az ördögi kő leesett Kabán, Erdélyben is hasonló eset történt. Erről így írt a Vasárnapi újság. „ (Erdélyben leesett az ördög) nagy villámlás és mennykőhullás közt Vörösegyháza határára e hó 16-án esti 5 és 6 óra közt. Az az, hogy nem is az ördög tulajdonkép, hanem egy 32 fontos lebkő (meteorkő), melly a földön fekve fehér volt, midőn pedig fölemelték, megfeketült. Összegyült körüle a falu népe, köztük a pópa is, de nem tudta senki megmagyarázni e tüneményt. Előhitták a falu legbölcsebb emberét, a jegyzőt, de ez is csak annyit tudott mondani, hogy az, miután fekete, nem lehet más, mint az ördög! ”

Néhány éve elterjedt, pontosítok: néhány éve hallottam, hogy a lebkő igazi titkát csak a szabadkőművesek ismerik, és hülyék lennének azt elmondani.

A Kabai Meteorit és más legendás égi csodák pár hete új értelmezést kaptak. Megjelent Az Ördög Köve című könyv, amely főként Debrecenben játszódik. A helyszínek között szerepel az Atomki a Református Kollégium a Botanikus kert, de feltűnik a Némethy panzió és a Simonnffy utca sarkán található cukrászda is. Szerepel a műben a Magyar Faust azaz Hatvani István a híres orvosdoktor vagy Szalay Sándor az ATOMKI alapítója. És persze olvashatunk fiktív Nagyerdei milliomosokról, vagy épp alvilági kapcsolatokkal rendelkező orvosról. Ez utóbbi szál biztosítja a populáris részt, ám a mély igazságok ott lapulnak a könyvben.

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés