Hirdetés

Az a szép szürke szín!

civishir.hu

2012.03.25. 10:44

Az a szép szürke szín!
Fotó: illusztráció

Debrecen – Elbírnám képzelni, hogy egy színes városban élek. Lenne benne sok kék, zöld, narancs, piros, lila. Feketéből és szürkéből csak kevés!

Hirdetés

Ha színben kellene jellemeznem a 80-as évek Debrecenét, akkor hirtelen a Göcs-kék jut eszembe. Valószinüleg az volt a legolcsóbb festék, mert minden gyár keritését olyanra pingálták.Talán a Medicoré hibbant barna volt, de erre nem mernék így nagy idők távlatából megesküdni. Amenyiben most kérdeznék, milyen színre asszociálok a 2012-es Debrecen hallatán? Nos először is gondolkodási időt kérnék, aztán öt perc múlva azt felelném, hogy szürke!. Őrületesen és idegesítőn szürke azokkal a gyászos barna padokkal együtt! Szürke, szürke, szürke mint a többi magyar város. Megfojtja az ember ez az egyhangúság.

Az én városom minimum, olyan mint a mellékelt fotó. Merész színek mindenütt! Nyilván az ősi gyökérbe vadul kapaszkodó nyakas civis szemléletbe idegen test a szín, a játékosság, az ami eltérő. Menne is az aláírásgyűjtés ha netán ilyen épület merészkedne Debrecenbe. És amilyen rohadtak és elszántak az efféle fékező alakok, még le is bombáznák. Vasarely színes város koncepciója felénk az alfődön zátonyra futna!

A szemét pestiek (hála egy civil szervezetnek) ebben is előttünk járnak. Noha ott még megkövültebb a bürokrácia mint nálunk, mégis a civilek elérték, hogy öt-hat forgalmas budapesti csomóponton mintegy 5000 négyzetméter falfestmény, tizenkét újrahasznosított alapanyagokból készült köztéri ülőke, több szobor, illetve köztéri vetítések, és kerekasztal beszélgetések, előadások jöttek létre. Az említett civil szervezet a Világ-Kép Kulturális Egyesület Színes Város-programjának célja, hogy minél több kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotás jelenjen meg a köztereken, és ezáltal színesítsük a városképet.

Nem tudom minek kell történnie ahhoz, hogy Debrecenben is megjelenjen a szín!? De még azt sem tudom van-e törvény arra, hogy a köztéri padok ebben megalázó festékborításban pompázzanak? Civil ember saját pénzén pl. átfesthet egy barna padot piros-fehérre? Egyet tudok. A sok fa eddig legalább eltakarta ezt az unalmas színvilágot. Most meg se fa, se szín.

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés