Hirdetés

A videobloggerek lenyomják a BBC-t!?

civishir.hu

2012.09.23. 09:49

A videobloggerek lenyomják a BBC-t!?
Fotó: illusztráció

Olvasom, hogy az Európai hírű fesztivál szervezői video bloggereket keresnek, hogy jövőre ők tudósítsanak a fesztiválról. Szerintük egy-egy jól sikerült képanyag akár hatékonyabb mint a BBC. Szakács Béla írása

Hirdetés

Van ebben valami. Kimegy mondjuk egy tévés csapat, bazi nagy közvetítőkocsival, sok szerkesztővel, operatőrrel, riporterrel. Forgatnak órákat. Összevágják, megszerkesztik, egyszóval órákat-napokat tökölnek mire leadható produktum születik. Most nézzük a bloggert, az ő kis 150 ezer forintos kamerájával, vagy fényképezőképével, amiben rögzíthet kb. 10 perc képanyagot. Beleszimatol a fillingbe, beindítja a saját motyót és akár negyedóra múltán már fent is van a neten a 2-3 perces alkotás. Ha ügyes, szinte vágni sem kell a kompozíciót. Lehet, hogy a kép és hangminőség nem olyan zsír mint a profiké, ám a produktum gyorsabb, kreatívabb és hatásosabb.

Erre jött rá a külföldi szervezőcsapat. Keresik a legjobb videobloggereket, akik jövőre a helyszínről dobják fel a világhálóra a rendezvény alakulását. Akár 30-40 blogger is dolgozik egy időben, és ezzel már tényleg nem bír konkurálni egyik tévés stáb sem. Árban meg főként. A közvetítő kocsi üzemanyaga többe kerül mint a független alkotók tiszteletdíja. Merthogy ők ingyen dolgoznak, persze a belépőt puszira kapják. Ám akinek a legtöbben megnézik a filmjeit, az komoly díjazásban részesül.

Ismét elcsippentet egy morzsányit a nagy reklámtortából az internet, a bloggerek. Ezzel a lépéssel bebizonyosodott, hogy a jövő a gyorsaság, az egyéni látásmód, az eredetiség. Bár egyre több rangos fesztivált neten is láthatunk, arra senki sem gondolhat, hogy lesz olyan elvetemült aki online végigseggel a gép előtt egy komplett fesztivált. Egy-egy gyors pár perces videoblogot azonban sokan megnéznek. Még akár kedvet is kapnak hozzá ezáltal, hogy személyesen kiugorjanak a közelben pörgő buliba. Legyen az Londonban, Münchenben vagy épp Debrecenben. Hátha a Campus fesztivál szervezői is látnak fantáziát a netes-törekvésben. Merthogy fiatal alkotók itt is vannak.

Szakács Béla debreceni lakos
A FM90 Friss Rádió támogatásával

FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.

Szóljon hozzá!

Hirdetés