Hirdetés

Importáljunk ünnepeket!

civishir.hu

2012.10.29. 08:02

Importáljunk ünnepeket!
(Illusztráció: wercsy.hu)

A fél ország nem tudja, mit jelent, – mint ahogy a nemzeti ünnepeink többségéről sem – de a lényeg, hogy megtartsuk! Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Mindenszentek ünnepére (november 1.) és hallottak napjára (november 2.) készül az ország, illetve mindenki, akinek halottja van. Sajnos majdnem mindenkinek van. E katolikus ünnepek sokak tudatában manapság már egybemosódnak, és a protestáns egyházak tagjai is együtt ünnepelnek. De ennél sokkal fontosabb, hogy közeleg a Halloween! Igaz, hogy a fél ország nem tudja, mit jelent, mint ahogy a nemzeti ünnepeink többségéről sem de a lényeg, hogy megtartsuk!

A kelta eredetű, túlnyomórészt az angolszász országokban divatos ünnepet, és főként a hozzá kapcsolódó nem túl esztétikus külsőségeket mi is átvesszük lassacskán, mint ahogy szépen szivárognak más hagyományok is. A furcsa csak az, hogy ez szinte sosem kétirányú folyamat: csak mi importáljuk az idegen, kultúránktól távol álló szokásokat. Az említett két ünnep nálunk az időpont egybeesése ellenére sem járt együtt beöltözéssel, ijesztő maszkok viselésével vagy egymás rémisztgetésével. Hogy a katolikus egyház hívei számára miért is fontos ez a két nap, arról ezen a helyen nem is ejtenék több szót, hiszen az internet korában bárki egy perc alatt utánanézhet. A keresztény ünnepek helyett nálunk is meghonosodnak a kereskedelmi ünnepek, melyek sorába ez is tartozik.

Halloween-partykat szerveznek az iskolákban, a gyerekek beöltöznek, a lényeg, hogy mindenki minél csúnyább legyen. Nem tudják, miért, mitől ünnep ez az ünnep, mit jelent vagy nem jelent az európai kultúrkörben, de láttak már amerikai filmet, melyben a cuki kis kölykök fura jelmezekbe öltözve „csokit, vagy csalunk” felkiáltással kopogtatnak a szomszéd ajtaján. A pedagógusok vagy azért vesznek részt ebben, mert tudatos szándékuk, hogy érdekességképpen ezzel is megismertessék a gyerekeket, és ha így van, ez el is fogadható. Vagy egyszerűen divatból. Vagy mert – kicsi vagyok, hogy ezt megértsem – poén minél „undibbnak” lenni. Valójában csak a kereskedőknek jó ez.

Mekkora üzlet: a karácsony és a húsvét mellé (e kettőről is egyre kevesebben tudják már, miről szólnak, a lényeg a drága ajándék, a díszes csecsebecsék, messziről is jól látható nyuszis koszorúcskák az ajtón, aztán be a kocsiba, és menekülés a mindent felzabáló, spicces locsolkodók elől!) A Valentin napon túl végre még egy nap, amikor rá lehet sózni a sok igénytelen és silány minőségű műanyag limlomot a jónépre. És igazuk is van! Az ő dolguk, hogy eladjanak, s a vásárló lelke rajta. Ilyen alapon viszont néhány év múlva már nem karácsonyt ünnepelhetünk majd, hanem hálaadást, és néhány évtized múlva talán azt is elérhetjük, hogy a július 4-ét, a Colombus Dayt, vagy a Szent Patrik napot is lehet ünnepi vásárlással tölteni, hiszen az USA-ban ez a jelentős események legfontosabb velejárója.

Én mindenesetre akkor ünneplem majd a Halloweent, amikor az Egyesült Állomok lakói fogják a húsvét hétfőt, a március 15-ét, vagy a Szent Jobb-körmenetet.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés