Hirdetés

Hirdetés

Nő volt – melegítőben is

civishir.hu

2012.10.05. 08:00

Nő volt – melegítőben is

Mindössze 90 éve volt mindarra, hogy elmondja, ami generációk mondandója lett volna. Ma lenne 95 éves Szabó Magda. Czibere Anikó jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Csoda, hogy nem volt elég? Befejezetlen maradt a Für Elise, és még ki tudja, mi mindent vitt el. Nem sokan lennének képesek arra, amire ő: zárkózott, a szeretetre mindennél éhesebb kicsi lánynak lenni 41 évesen (Mondják meg Zsófikának!), anyjáért aggódó, állatokkal beszélgető, magányos, de annál bátrabb 9 évesnek lenni 42 évesen (Sziget-kék), vagy szabadságtól féktelenül szárnyaló 18 éves túl az 50-en (Mózes egy, huszonkettő). A külvilágnak volt rendszerellenség (1949-ben  mindössze néhány óráig birtokolta a Baumgartner-díjat), több száz kisiskolás Magda nénije, majd a református közösség oszlopos tagja.

Valójában azonban ezrek szócsöve, aki szavakat talált a kimondhatatlanra, és nő volt, melegítőben is. Író, aki úgy írt, hogy egy ország leste lélegzetvisszafojtva, mivel ajándékozza meg őket legközelebb. Feleség, aki abban a pillanatban meghalt (hiába lélegzett még évekig), amikor a férje az utolsót sóhajtotta a halálos ágyán (Liber Mortis).

Ugyan számos nem magyar is olvashatja Szabó Magdát, mert rengeteg nyelvre lefordították, de azt egy francia soha nem fogja megérteni a legkiválóbb fordítás dacára sem, hogy „a te életeden csak az Úr fordíthat, és ha fordítani akar, akkor már meg is tette, és elrendelte a születésed percében, elkárhozol‑e vagy üdvözülsz. Ami a születésed és a halálod között történik, az nem számít. Az csak egy pillanat.”

Azt pedig még a budapestiek sem, hogy mit jelent nekünk a Nagytemplom, mit jelent egy debreceni írónőnek, akinek már se apja, se anyja, csak egy templom két tornya maradt helyettük.

Czibere Anikó
czibere.aniko@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.