Hirdetés

Hirdetés

A hosszú házasság titka, avagy kolbásztöltés a garázsban

Civishir

2011.01.03. 14:45

A hosszú házasság titka, avagy kolbásztöltés a garázsban

Debrecen –  Pedig gondoljunk csak bele, hányszor kellett inkább nagy levegőt vennünk, és magunkban tartanunk a véleményünket, nehogy belegázoljunk a Férj érzékeny lelkivilágába.

Hirdetés

Hirdetés

Az elmúlt években sok esküvőn voltam, többek között a sajátomon is, és minden alkalommal hallottam felcsendülni részeg férfiak kaján hangján a következő igazságot: “Vagy igazad van, vagy boldog vagy!” Helytálló, igaz mondás, csak egy bajom van vele, történetesen az, hogy sosem a menyasszonynak mondják. Pedig gondoljunk csak bele, (mi,Nők!) hányszor kellett inkább nagy levegőt vennünk, és magunkban tartanunk a véleményünket, nehogy belegázoljunk a Férj érzékeny lelkivilágába, hányszor kellett csendben és türelmesen kivárnunk, míg maguktól jöjjenek rá, jobban tudunk térképet olvasni, és hányszor kellett végignéznünk, ahogyan begyűjtik a nekünk járó elismeréseket egy jó ötletért, mondjuk egy kolbásztöltő családi esemény kitalálásáért. Nőiségünk egyik alappillére, hogy ezt a megadó türelmet tudatosan gyakoroljuk nap mint nap, miközben a Férfiak abban a szent meggyőződésben kelnek és fekszenek, mennyire ügyesek voltak aznap is. Ez a világ rendje. És a hosszú házasság (egyik) titka. 

A húst nem daráltattuk le a hentessel, hogy magunk tisztíthassuk meg az inaktól. Feldaraboltuk, majd egy ősrégi Expressz darálón ledaráltuk a szalonnával együtt. Az asztalra kiterítettük, bekentük zúzott fokhagymával, megszórtuk borssal. Egy kis részt magamnak leválasztottam, nehogy az összesre pirospaprika kerüljön (mert megőrülök!).A befűszerezett húst 3-4 percig gyúrtuk, majd egy órát pihentettük, hogy az ízek összeérjenek.Mivel minden egyes munkamenetet borral dicsértünk, már nem tudja senki, kinek az ötlete volt Franciaország, majd a Nagy Magyarország. De megcsináltuk. Pihentetés után egy professzionális kolbásztöltőbe tettük a húst, és az előre beáztatott belekbe töltöttük. Egy ember tekerte a kart, egy fogta, és irányította a megszületendő kolbászt, egy pedig szurkálta tűvel, hogy ne maradjanak benne buborékok. Amelyik elszakadt, azt azon nyomban forró olajra tettük, és szakadós belű, fehér kenyérrel jóízűen megettük.

Tény, hogy pusztán 20 szál kolbászra elment az egész nap, tény, hogy szétfagytunk és becsíptünk a végére, tény, hogy ezerszer kellett meghallgatnom, a Férj milyen ügyes, okos, fantasztikus, zseniális, hogy kitalálta, töltsünk kolbászt…mégis messzemenően a legjobb napom volt ebben az évben, mert együtt voltam azokkal, akiket szeretek. És erről szól a karácsony, nem igaz?

Kolbászt tölteni meg nem is olyan nehéz. Kell hozzá:
10 kg sertéslapocka vagy comb
3 kg hasaalja szalonna
10-12 dkg bors
30 dkg fokhagyma
20 dkg só
————- ez az alapfelszerelés, ehhez jöhetnek különböző fűszerek. Mi háromféle kolbászt készítettünk. A fiúk egyet (1.), én kettőt (2-3.).
1. hagyományos, rusztik parasztik: pirospaprika, köménymag
2. konyhaszekrényben találós: zsálya, kakukkfű, chili
3. Betűtésztás: fahéj, szerecsendió, gyömbér

További bejegyzésekért kattintson a Betűtészta blogra!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.