Hirdetés

Ki az áruló? Élve többet érek, mint holtan!

CH

2015.05.12. 12:22

Ki az áruló?  Élve többet érek, mint holtan!
Che Guevara

Egy hónapja nem akármilyen fordulatot produkált az élet.

Hirdetés

A CIA-val is hírbe hozott Alberto Müller Miamiban élő kubai újságíró Che Guevara utolsó szavait választotta könyve címének, amelyben számos dokumentumra támaszkodva állítja, Fidel Castrónak közvetlen köze volt az argentin forradalmár 1967-es elfogásához és halálához. Müller a könyv kiadását megelőző húszéves oknyomozása közben történészekkel és az események résztvevőivel beszélt és gyűjtötte adatait arról, miért, milyen körülmények hatására döntött úgy 1965-ben Castro, hogy megszabadul a neki egyre terhesebb, de Kubában nagyon népszerű argentintól.

A katalán külügyi intézet által megjelentetett életrajz szerint Che Guevara azért vesztette el végleg Castro bizalmát, mert a legrosszabbkor bírálta a Szovjetuniót. Che az el nem kötelezett országok alakuló szervezetének 1965-ös konferenciáján, Algírban mondott beszédében élesen kikelt a Szovjetunió ellen, pedig Castro éppen akkor akart megállapodni a leváltott Hruscsov utáni új szovjet vezetéssel Kuba katonai támogatásáról.

Fidel Castro azzal a feladattal küldte Guevarát Bolíviába, hogy ott is forradalmat robbantson ki, de alighogy kitette a lábát Kubából, minden kapcsolatot megszakított a gerillával. De Guevara már csak ott döbbent rá, hogy hiába keresi a rádiókapcsolatot Kubával, Castro sorsára hagyta helyi kapcsolatok, élelem, víz, muníció és gyógyszer nélkül. Bár Havannában indulásra készen várt egy gerillacsoport is, hogy ha kell, kiszabadítsa a szakállas harcost, Castro nem engedélyezte az akciót. Che ráadásul úgy vállalta a bolíviai forradalom kirobbantását, hogy vele ellentétben Castro tudta, nem lesz esélye egykori gerillatársának, ugyanis René Barrientos elnök földosztást hajtott végre.

Müller művének első kiadásával egy időben két amerikai ügyvéd, Michael Steven Smith és Michael Ratner is előállt a titkosítás alól feloldott újabb CIA-dokumentumok alapján írott könyvükkel. A Ki ölte meg Che Guevarát? Hogyan terelte el magáról a figyelmet a CIA című munkában arra jutnak, hogy mégis az amerikai titkosszolgálat adhatott parancsot Che likvidálására. Mert bár egy bolíviai katona végezte ki, az elfogására küldött egységben két helyi CIA-ügynök is volt. És a halott Che mellett készült fényképek tanúsága szerint ott állt Villoldo, akiről már tudják, hogy a CIA helyi főembere volt, és korábban már megállapodott Barrientosszal, mi vár Guevarára, ha elfogják.

Eközben egy hónapja nem akármilyen fordulatot produkált az élet. A baloldali Evo Morales elnök tábornokká nevezte ki az 53 éves Gina Reque Teránt, aki ezzel Bolívia első női főtisztje. Aki pedig annak a Mario Terán őrmesternek a lánya, aki 1967. október 9-én La Higuera faluban kivégezte Che Guevarát.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés