Hirdetés

Hirdetés

Egy mestergyilkos gyilkosa

2015.07.01. 17:41

Egy mestergyilkos gyilkosa
Chris Kyle

Vajon mi vitt rá egy iraki veteránt arra, hogy végezzen egy valóságos nemzeti hőssel?

Hirdetés

Hirdetés

Immáron jogerős börtönbüntetésre, letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a texasi bíróság azt az egykori amerikai katonát, aki két évvel ezelőtt egy lőtéren hidegvérrel meggyilkolta Chris Kyle ünnepelt iraki veteránt.

Ma már tudjuk, hogy az idén 27 esztendős Eddie Ray Routh, miután visszatért az iraki frontról, nem lelte a helyét a társadalomban. Ismerősei szerint magának való fickó volt, nem talált munkát, folyamatosan anyagi gondokkal küszködött, hamarosan az alkoholban és a drogokban keresett menedéket, és a törvénnyel is meggyűlt a baja. Az orvosok poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak nála, amely gyakran előforduló mentális betegség a hazatérő katonák között, akik nem tudják feldolgozni a fronton látottakat.

A pszichológusok és a gyógyszeres kezelés azonban nem segített a zavart férfin, aki egyre őrültebben viselkedett, míg már saját családtagjai is félni kezdtek tőle. Mikor a fiatalember édesanyja meghallotta, hogy nem messze a városuktól egy valóságos nemzeti hős, a szintén Irakot megjárt Chris Kyle tart terápiát bajba jutott veteránoknak, azt hitte, végre van remény a gyógyulásra, s könnyes szemmel maga kérte meg az akkor már ünnepelt férfit, hogy segítsen a fián.

2013. február másodikán Kyle és egyik csapattársa, Chad Littlefield saját autójukkal mentek el Routhért, hogy terápiás céllal elvigyék egy lőtérre, vissza azonban már sohasem tértek, agyonlőtt holttestükre később vadászok találtak rá. Elfogása után Routh egy pillanatig sem tagadta bűnösségét, a bíróságnak így valójában csupán arról kellett döntenie, hogy a férfi szándékosan gyilkolt, vagy zavarodott volt.

Eddie Ray Routh

A védelem éppen arra alapozta stratégiáját, hogy a haiti földrengés utáni misszióban katonaként holttestek eltemetésénél segédkezett, Irakban pedig börtönőrként dolgozott, és sosem tudta feldolgozni az átélt szörnyűségeket. Az ügyvéd amellett érvelt, hogy a poszttraumás stressz szindróma miatt az emberölés idején Routh-nak paranoid rohama volt, azaz nem volt tudatában annak, mit tesz. Megerősítette véleményét például a férfi húga is, aki azt vallotta, testvére gyakran arról panaszkodott, hogy valamiféle férgek eszik belülről a szerveit, s ilyenkor megállíthatatlanul tömte magát étellel. Ismerősei is úgy nyilatkoztak, hogy magába forduló, furcsa alak volt, valódi barátok nélkül, magányosan problémáival.

A vád ugyanakkor bebizonyította, hogy bár a férfi alkohol és drogok befolyása alatt állt, nagyon is tisztában volt azzal, mit csinál. Erre utal legalábbis, hogy a későbbi áldozatok már a kétórás autóút során telefonos üzeneteket váltottak egymással titokban arról, hogy utasuk bolond, azaz nem egy hirtelen jött rohamról volt szó. Ráadásul Kyle felesége tanúvallomásában azt állította, hogy nem sokkal a végzetes lövések előtt telefonon beszélt férjével, aki nagyon furcsán viselkedett, mintha aggasztaná valami. A szándékosság mellett szólt az is, hogy mindkét férfival több lövéssel végeztek, és hogy az elkövető elmenekült a helyszínről.

A nyomozás sem derített fényt másrészről arra, mi lehetett az indíték. Vajon mi vitt rá egy iraki veteránt arra, hogy végezzen bajtársával, ráadásul egy valóságos nemzeti hőssel? Tettét maga Routh sem tudta megindokolni. Egyszer azt állította, hogy pánikba esett, és azt hitte, meg akarják őt ölni, máskor azt vallotta, hogy idegesítette a két férfi, akik semmibe vették őt, és az út alatt hozzá sem szóltak, egy interjúban viszont már azt mondta, az bosszantotta fel, hogy büdös volt a levegő aznap. Routh azt mondta, azért lőtte agyon segítőit, mert nem beszéltek vele, s bár bánja tettét, biztos benne, hogy az áldozatai megbocsátanának neki.

Chris Kyle halála egyébként szinte az egész társadalmat sokkolta, az esetet pedig a média óriási érdeklődéssel figyelte, az Egyesült Államokban valóságos nemzeti hősként ünnepelték. Az iraki veterán azzal szerzett magának hírnevet, hogy az amerikai hadsereg valaha volt leghatékonyabb mesterlövészeként bizonyítottan 160 ellenséggel végzett. 2009-es leszerelése után ugyan maga is nehezen illeszkedett vissza, de végül más hazatérő veteránok megsegítésével foglalta el magát, később pedig önéletrajzi könyvet is írt. Kiadása után az Amerikai mesterlövész sokáig vezette az eladási listákat, tavaly pedig azonos címmel Clint Eastwood rendezésében – a kritikusokat és a közönséget is alaposan megosztó – filmet is forgattak Kyle életéről.

SzN

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.