Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz veled, ünnepi biodíszlet ?

civishir.hu

2015.03.12. 14:02

Mi lesz veled, ünnepi biodíszlet ?
A kép illusztráció

Az évek során a politika nem tanult a régi hibákból. Szakács Béla írása

Hirdetés

Hirdetés

Amikor én voltam általános iskolás, egy MSZMP nevű párt volt hatalmon. Ahogy visszaemlékszem, az iskolai ünnepségeken én mindig csak függönyhúzogató voltam. De április 4-én is kimaradtam a buliból. Nem kellett tapsolnom a Nyíregyházáról falunkba érkező orosz katonaelvtársnak. Apám ugyanis nem volt kommunista. Sőt. Mivel a komcsik őt az 50-es években lecsukták,  ősellenségnek számított. Így aztán én, a tizenéves kisiskolás is a szocializmus kerékkötője lettem. Elképzelhetetlen lett volna a szerepeltetésem.

Az április 4-et annyira nem bántam, mert különösebben nem szerettem az erős kölnivel bepamacsolt orosz katona bácsikat és igazándiból az orosz nyelvet sem szerettem. Az viszont fájt, hogy a március 15-i ünnepségből kihagytak. Megalázónak éreztem, hogy csak a függönyt kellett húzogatnom az ünnepség legelején és a végén. Akkor úgy éreztem, hogy a politika ízléstelenül elveszi a legszebb ünnepet. Számomra ugyanis a karácsony mellett a szabadságharc évfordulója a legkedvesebb.

Sajnos az évek során a politika nem tanult a régi hibákból. Úgy tűnik, az elmúlt 25 évben meg sem próbálták visszaadni 1848/49-et az embereknek, a közösségeknek. Ahogy mondani szokták, a mindenkori kormány ilyenkor mindent visz. Vagy, ahogy ma mondanánk: NAGYON OTT VAN! Nyilván nem arról van szó, hogy a politikusok ne nyilvánuljanak meg, ám a túlzott rátelepedés elnyomja, beárnyékolja az önfeledt ünneplést. A felülről jött „parancsok” olykor a régi időkre emlékeztetnek. Nem vonom kétségbe,  egy állami ünnepségen valóban jól mutat a kirendelt diákok biodíszlete, ugyanakkor hiteltelenné is teszi a megemlékezést. 

Ezt ismerte fel a váci Madách gimnázium is, ahol a tantestület nem fogadta el az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepségen a szereplést. Azaz a háttér-ácsorgást. Döntésüket így magyarázzák:

A meghívást tisztelettel köszönjük, de sajnálattal kell közölnünk, hogy diákjaink az eseményen szervezett formában nem vesznek részt. Tantestületünk pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét, elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye, és az adatvédelmi törvényekkel ellentétesnek vélik annak kérését, hogy az esetleges résztvevők, vagyis a diákok adatait továbbküldjék a szervezőknek.

Szakács Béla
Az FM90 Campus Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.