Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már alig várjuk, hogy lerágjuk a körmünket az izgalomtól!

| 2010. 03. 13. | 09:59:13
Bahrein – Minden idők egyik legizgalmasabb szezonjának ígérkezik a hatvanegyedik Forma-1-es világbajnokság. Rengeteg új szabály, néhány új csapat és egy nagy visszatérő debütál Bahreinben.
Már alig várjuk, hogy lerágjuk a körmünket az izgalomtól!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdjük a felsorolást a legizgalmasabb tényekkel: hosszú idő után először csatázik négy világbajnok egyszerre egymással a ringeken, úgy, hogy mindegyikük versenyképes, sőt világbajnoki címre esélyes autóban tekerheti a volánt. Az uralkodó világbajnok, Jenson Button a Mclarenhez igazolt a két évvel ezelőtti világelső Hamilton mellé, ez a párosítás nem akármilyen izgalmakat ígér, hiszen egy nagyon ütőképes brit autóban két brit pilóta próbál minél jobb eredményeket elérni a csapat érdekében, no meg egymás ellenében.

Az uborkaszezon szenzációját a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher visszatérése okozta: a 41 éves német három évre kötelezte el magát a szintén német Mercedes alakulatához, ahol honfitársa, a szupertehetségnek tartott Nico Rosberg lesz a csapattársa. A másik a Ferrari, ahol szintén nagyot vásároltak: a jelenlegi mezőnyben a világbajnoki címre sokak által a leginkább esélyesnek tartott Fernando Alonsót igazolta le a maranellói gárda, keményen feladva a leckét a tavalyi sérüléséből felépült, szintén világbajnoki elsőségre áhítozó Felipe Massának. Az elmúlt esztendő során az élmenő csapatok közé felzárkózott a Red Bull is, ahol az egyik legígéretesebb fiatal zseni, Sebastian Vettel és a tapasztalt Mark Webber foglalnak helyet a pilótafülkében.

Az újoncoknál a legnagyobb érdeklődést a 16 év után újra megjelenő Senna név „tulajdonosa”  Bruno Senna váltotta ki: a 26 éves brazilt annak idején nagybátyja, a legendás Ayrton tanította a gokartozás trükkjeire, s úgy látszik, nem eredménytelenül, hiszen az ifjú családtag tíz év teljes kihagyás után is elérkezett a királykategóriába, hogy megpróbálja tovább fényesíteni az amúgy is ragyogó Senna nevet. Az azonabn jócskán megnehezíti Bruno dolgát, hogy csapatával, a HRT-Cosworth-szal egyetlenegy métert sem tudtak tesztelni, így az első futamok csak arra nyújtanak lehetőséget, hogy egyáltalán bemérjék, mit is kellene fejleszteni az autóikon.

S ha már az új csapatoknál tartunk: a HRT-Coswort mellett szintén 16 év szünet után újra megjelenő Lotus érkezése az egyik legörvendetesebb tény. Az újraéledő alakulat a Kovalainen-Trulli párossal próbál próbál borsot törni a gigászok orra alá a brit aggregátú autókkal. Szintén a Cosworth látja el a harmadik új csapatot, a Virgint, ahol a Glock-Lucas di Grassi kettős száll harcba a pontokért.

S ha már a megszerezhető egységeknél tartunk: az idei esztendőben drasztikusan változtattak a pontrendszeren az FIA szabálymódosítói. Az első tíz helyezett gyarapodik pontokkal 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1-es sorrendben a helyezés függvényében. Ezzel a szövetségnek az a nem titkolt szándéka, hogy kevesebb „számolgatós” eredmény szülessen, vagyis a nagyobb pontkülönbségek arra csábítsák a pilótákat, hogy küzdjenek „életre-halálra”.

A másik jelentős módosulás a tankolás betiltása, amely 1994-től volt életben, így várhatóan kevesebb boxutca győzelem születik majd, de ez azzal is jár, hogy az autók 130-140 liter üzemanyag helyett csaknem 100 literrel több benzinnel vágnak neki a viadaloknak. Az autók súlyát a korábbi 605 kilogramm helyett 620 kilogrammban minimalizálták, s a motoroknak is még inkább megbízhatóbbá kell válniuk, hiszen a szezon során mindenki csak nyolc hajtóművet használhat büntetés nélkül. A gumik is ismét slick gumik lesznek, s mindenféle elektronikai segédeszközt is kiiktattak az autókból, így aztán valószínű, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet kap a versenyzői tudás, vezetői képesség is.

Az időmérő menete is megváltozik ebben az esztendőben: tekintettel arra, hogy 24 autó sorakozik fel a rajtrácsra, az első 20 perces etapban a hét leglassabb versenyző esik ki, akárcsak a második – 15 perces – időmérési szakaszban. A leggyorsabb tíz a harmadik periódusban is könnyű autóval kvalifikálhat, s majd csak az időmérő után kell tankolni.

A sok újítás szinte egészen biztosan garantálja a látványos és izgalmas versenyeket – gondolja a Cívshír –, s további jó hír, hogy az idei szezon rekordhosszúságú lesz, hiszen 19 futamot még eleddig sohasem bonyolítottak le a Forma-1 történetében….

Ferenczi László


Bahreinben szombaton magyar idő szerint délben rendezik az időmérőt, vasárnap 13 órától pedig a futamot. TV: RTL, Klub, élő.

A végleges menetrend a korábban kiadott tervezethez képest több ponton módosult: a Monacói Nagydíj a hagyományos időponthoz képest egy héttel előbbre költözött, a Japán és a Koreai Nagydíj egy héttel későbbre került, és az előző tervvel ellentétben végül mégsem kapta vissza a szezonzárót Brazília, ahogy idén, az évad utolsó versenyét jövőre is Abu-Dzabiban rendezik majd november 14-én.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lett diadal a salakmotor Európai-bajnoki döntő debreceni fordulójában
Lett diadal a salakmotor Európai-bajnoki döntő debreceni fordulójában
Magosi Norbert az erős mezőnyben nem tudott pontot szerezni.
Hirdetés
Hirdetés
Esős hét elébe nézünk
Esős hét elébe nézünk
Jégesőre, felhőszakadásra, viharos szélre is kell számítani.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Fél év alatt rendeznék Sárándon a csapadékvíz okozta helyzetet
Az ingatlanok között több vályogház is található, melyeket veszélyezteti a belvíz.
Orbán Viktor tengelybe állította Debrecent az új Duna-híd avatásán
A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben.
Támogatott tartalom
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
A Smash Burger & Beer Bar a belvárosban várja a vendégeket.