Hirdetés

Bárcsak halálcsoportba kerülnénk!

Nem csak az erősorrend alapján döntenek

globalsoccer

2009.12.04. 12:33

Bárcsak halálcsoportba kerülnénk!
Vajon kié lesz a világ legbecsesebb trófeája 2010-ben?

Szeretnénk ma bosszankodni a sorsolás miatt, de nem fogunk, mert huszonnégy év után is magyar érdekeltség nélkül rendeznek vb-sorsolást futballban. (tv: m1, 18 óra, élő)

Hirdetés

A mostani kiemelés eltér a legutóbbi három tornán alkalmazottól, és alapvetően nem is erősorrend, hanem kontinens szerint osztja be a válogatottakat. A 32 résztvevő válogatottat ezúttal is nyolc négyfős csoportba sorsolják, ebből a szempontból nincs különbség a legutóbbi három világbajnoksághoz képest, mint ahogyan immár az is megszokott, hogy mindez nem véletlenszerűen történik.

Ez régebben korántsem volt ilyen egyértelmű, bár arra a szervezők már a kezdetektől fogva figyeltek, hogy a legjobbak ne kerüljenek össze már a viadal legelején. Ennek megfelelően már az 1930-as világbajnokságon is voltak kiemeltek, arról azonban, hogy mely válogatottakat tartsák távol egymástól, nem valamiféle ranglista alapján döntöttek, hanem a FIFA önkényesen határozta meg.

Mi több, volt olyan vb, amikor még csak nem is sorsoltak, hanem a szervezet földrajzi és politikai szempontok alapján osztotta be a csapatokat. Az 1958-as, svédországi torna előtt például úgy alakították ki a csoportokat, hogy mindegyikben legyen egy dél-amerikai, egy brit, egy nyugat-európai és egy szocialista ország.

A 2010-es vb-sorsolás kiemelése

1. kalap: Brazília, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Németország, Argentína, Anglia, Dél-Afrika
2. kalap: Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Honduras, Mexikó, Egyesült Államok, Új-Zéland
3. kalap: Algéria, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Chile, Paraguay, Uruguay
4. kalap: Dánia, Franciaország, Görögország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc

Szóljon hozzá!

Hirdetés