Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

In memoriam Fekete Zsolt

| 2010. 05. 13. | 19:19:51
Debrecen – Amint arról beszámoltunk, a héten hatvanhét éves korában elhunyt a debreceni sportélet egyik nagy egyénisége, Fekete Zsolt testnevelő-cselgáncsszakedző. Rá emlékezünk!
In memoriam Fekete Zsolt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen küzdősport-szakírója, Balogh Zoltán még 2006-ban írt terjedelmes cikket egykori mesterétől, mégpedig annak apropóján, hogy Hajós Alfréd-díjat vehetett át. A vagy.hu akkor az alábbi írással méltatta a Fekete Zsoltot.

Gyorsan kell aludni, nem sokat

Fekete Zsolt Hajós Alfréd-díjat vehetett át

vagy.hu | 2006.11.02. | Balogh Zoltán

Debrecen sportéletének több mint negyven éve jellegzetes figurája Fekete Zsolt, nevéhez fûzõdik a Debreceni Dózsa judo szakosztályának megalakítása, s õ volt egyik mestere az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Csõsz Imrének is. A szakma mellett tanítványai az élet szeretetét is megtanulhatták tõle, a 63 éves testnevelõ-szakedzõ munkáját az idén Debrecen városa Hajós Alfréd-díjjal ismerte el.

Soha életemben nem láttam öltönyben, bár már ismerem vagy harminc éve. Persze, ettõl még lehet, hogy felöltötte néha a számára szokatlan viseletet, de mindenesetre furcsán festett a sötétbe öltözött emberek között világos ünneplõjében, amikor átvette a díjat. „Nem szóltak, hogy feketében kell jönni. Különben is, nem temetésre készültem” – ad magyarázatot egy mosoly kíséretében az átlagtól eltérõ öltözékére, amikor néhány nappal a díjátvétel után két vörös nagyfröccs társaságában beszélgetünk. Mert, persze, kedvenc frissítõjét tekintve sem halad a tömeggel, az, hogy mások szerint vörösborból fröccsöt készíteni szentségtörés, nem különösebben érdekli, õ így szereti.

A dózsás hõskor

Aztán gyorsan túlesünk a kötelezõ körökön, elmondja, ’65-ben végzett a testnevelési fõiskola tanári szakán, de a középfokú cselgáncsedzõi diploma mellé rögtön megszerezte a szakedzõi végzettséget bizonyító papírokat is. Debrecenbe hazatérve megalakította a Dózsa judo szakosztályát, az eleinte 3-400 fõbõl álló társulat tízéves vándorlás után, 80 fõre leapadva kötött ki a Mikes Kelemen utcai bázison. Az igazi sikerek ’78-tól jöttek, az általa irányított lilák felkerültek az elsõ osztályba, s a csapatot Fekete Zsolt nem csak edzõként, de versenyzõként is segítette. Az újabb minõségi változást a ’81-ben Debrecenben megrendezett cselgáncs Európa-bajnokság hozta. „Az Eb-nek köszönhetõen szaunát építettek, padlófûtést és vadonatúj szõnyegeket kaptunk a már csak általunk használt csarnokba – idézi fel a hõskort, melyet edzõi karrierje egyik legkedvesebb idõszakának tart. - Jöttek is az eredmények, két profit igazoltunk, akik jó hatással voltak a közben felnövõ utánpótlásra.” A dózsás sportolók számtalan egyéni magyar bajnoki érmet nyertek, folyamatosan jöttek a nemzetközi eredmények, és a csapatbajnokságokon rendre a dobogó környékén végeztek, majd ’94-ben az aranyat is megszerezték. Az edzõ intézménynek számított a Mikes Kelemen utcában, soha nem hiányzott az esti edzésekrõl, övé volt a jobb elsõ szekrény a fõöltözõben, félig elkopott talpú barna mûanyag papucsa pedig a védjegyévé vált.

Fekete Zsolt a hivatalos indoklás szerint a Hajós Alfréd-díjat a cselgáncs szakosztály megalapításáért és a küzdõsport debreceni meghonosításért kapta, s olyan kiemelkedõ versenyzõ neveléséért, mint az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Csõsz Imre. Ez mind igaz, de ha a IV. danos mester edzõi karrierjét figyelmen kívül hagynánk, egy „Életmûvészetért” plakettet akkor is megérdemelne. Poénjait, történeteit a mai napig emlegetik egykori tanítványai, versenyek után, edzõtáborokban a munka mellett a szórakozásnak is teret engedett. Többek között képes volt olyan „bravúrokra” is, hogy felállás nélkül végigülje a Debrecen-Fonyód közötti vasúti utazást, csak a kártyára koncentrálva, de nyáron, a napi két edzés közti szüneteket is egy napernyõ alatt, sztorizgatva fájerozta végig, még véletlenül sem tette ki magát a nap káros sugarainak. A táborokban a pihenéssel sem sokat foglalkozott, szlogenje szerint: gyorsan kell aludni, nem sokat! Bár a kiszabott edzésmunkát keményen megkövetelte, azon túl nem igazán vette komolyan sem saját magát, sem az akkori viszonyokat. „Miért, mit kellett volna csinálnom - kérdezi vigyorogva -, minden hétvégén versenyen vagy edzõtáborban voltam, de szó se róla, élveztem a sportot és az életet. Különben sem szabad véresen komolyan felfogni a dolgokat, meg kell találni a munka és a szórakozás közti egyensúlyt. Szerintem ez hiányzik a mostani élsportolókból. Akkoriban sokkal több volt a Dózsa, mint egy judoklub, edzéseken kívül is összetartottunk, mindig jó volt a hangulat. Nagyon szerettem a sportolóimat, felnõttként kezeltem õket, benne voltam minden buliban, de emellett igyekeztem a legjobb körülményeket megteremteni számukra.”

Persze, ezt sem a megszokott módon tette, dózsás edzõként állandóan cukkolta a rendõröket, folyamatosan ment a zrika a bajnok kézilabdacsapat szervnél dolgozó játékosaival is. „A hülyeséget félretéve, sokat köszönhettünk a rendõrség akkori vezetõinek, volt olyan idõszak, amikor nyolc sportállás állt a szakosztály rendelkezésére, s a yardon soha nem piszkálták a srácaimat.”

Barcelona után

A rendszerváltás azonban a klubot is megropogtatta. „’90-ben már érzõdtek a gondok, de Csõsz Imi ’92-es barcelonai olimpiai bronzérmének köszönhetõen a következõ évben még 4,5 milliót kaptunk. Aztán a város már nem támogatta az egyéni sportágakat, ’98-ban megszûnt a Debreceni Dózsa, s bár még 2002-ig társadalmi munkában dolgoztam az új klubnál, a DRSE-nél, de azóta nincs kapcsolatom a sportággal - mondja rezignáltan, majd hozzáteszi: Mára széthullott az egykori csapat, mindenki járja a maga útját. Ma már csak ritkán jövünk össze néhány tanítványommal, ilyenkor bográcsban fõzök valami jót.”

A sporttól azért nem szakadt el teljesen a Debreceni Egyetemen 1968-tól 2005-ig fõállásban testnevelést tanító egykori edzõ nyugdíjazása után ugyanitt óraadóként heti tíz órában labdarúgást, önvédelmet és kosárlabdát oktat a hallgatóknak. „Jól jön ez a kis pénz a nyugdíj mellett, bár amúgy sem vagyok egy otthonülõ típus, 63 évesen is élvezem a munkát.”

A beszélgetés végén még elmeséli, a díjátadás után a Lyceum Hotelban tartott fogadáson odaült mellé egykori versenyzõje, a város tûzoltóparancsnoka, Kovács Ferenc. Persze, nem hagyta szó nélkül, kajánul csak annyit jegyzett meg díszegyenruhás, kopasz tanítványának: „Ferikém, legalább egy parókát felvehettél volna ehhez a jelmezhez!”

Nevetek, a poén most is ugyanúgy ül, mint egykor edzés után a Mosoly presszó aprócska kerthelyiségének pléh asztalánál. Majd elkortyolja maradék fröccsét, közben lefixálunk egy nyári bográcsozást, aztán jellegzetes, mackós járásával elindul hazafelé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
A miniszterelnök a Fidesz-KDNP kampányindító rendezvényén mondott beszédet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.