Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ennyi sztárt egy csomóban ritkán látni

| 2014. 02. 11. | 11:03:43
<p>Négyévente egyszer jönnek így össze, vétek kihagyni!</p>
Ennyi sztárt egy csomóban ritkán látni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerdán rajtol a szocsi téli olimpia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a férfi jégkorongtorna, amelyen a házigazda orosz csapat a fő kihívója a címvédő kanadai együttesnek, ugyanakkor a svédek, az amerikaiak, a csehek és a finnek is beleszólhatnak az érmekért folyó küzdelembe. Az NHL-es vezetők - döntő részben sztárjaikat féltve - sokáig húzódoztak attól, hogy elengedjék legjobbjaikat. Az orosz kulcsjátékosok, például Alexander Ovecskin (a képen, jobbra) ugyanakkor még a tárgyalások előtt jelezte: ha őt nem engedi el a Washington Capitals, akkor felbontja a szerződését és hazaszerződik.

Nagy fogadkozások

A kanadaiak és az oroszok is erősen fogadkoznak: előbbiek azért, mert 1998 óta, amióta az NHL-es szupersztárok játszhatnak olimpián, Észak-Amerikán kívül nem állhattak dobogóra, ugyanakkor 2002-ben Salt Lake Cityben és 2010-ben Vancouver aranyérmesek lettek, a döntőben mindkétszer az amerikaiakat legyőzve. A házigazda oroszok viszont a négy "NHL-es" játékokon csak két érmet tudnak felmutatni: 1998-ban egy ezüstöt, 2002-ben pedig egy bronzot, azaz az utolsó két olimpián lemaradtak a dobogóról.

Őrült gázsik

A juharleveles gárda hadrendbe állítja a négy évvel ezelőtti aranygólt szerzett Sidney Crosbyt (a képen, balra), aki jelenleg vezeti az NHL pontlistáját, de tulajdonképpen nincs "lyukas poszt" a keretben. Az oroszoknál nemcsak az NHL-esek, hanem otthon játszók (KHL) is pályára lépnek, az ő előnyük, hogy ugyanolyan méretű jégen szerepelnek idény közben is, mint az olimpián. (Az európai pályák 6 méterrel szélesebbek az NHL-es szabványnál, és a harmadok méretarányai is mások.) Az oroszok az NHL-es góllövőlistát vezető Alekszandr Ovecskint, valamint Jevgenyij Malkint, illetve az előző idényben az NHL-t a KHL-es Szentpétervár kedvéért és pénzéért elhagyó, évi 10,3 millió dollárt kereső Ilja Kovalcsukot és Pavel Dacjukot állítják csatasorba. A bérek alapján egyébként a kanadaiak a rekorderek, a keret közel 151 millió dolláros összkeresettel bír (33 milliárd forint), az amerikaiaké 119, az oroszoké 107, a svédeké 99, a cseheké 60 millió dollárral.

Az amerikaiak is remek csapatot alkotnak, és náluk is hemzsegnek a sztárok, például a kétszeres Stanley Kupa-győztes Patrick Kane, vagy a kapus Jonathan Quick, ám legtöbbjüknek semmilyen tapasztalata nincs európai jégen, európai tornán.

Veterán ikonok

A svédek és a csehek már nyertek "NHL-es olimpiát", előbbiek 2006-ban Torinóban, utóbbiak 1998-ban Naganóban. A skandinávoknál hiányozni fog a sérült Henrik Sedin és Johan Franzen. A finneknél pályára lép hatodik olimpiáján is Teemu Selänne, aki nyáron lesz 44 éves, így ő a legidősebb a tornán, megelőzve két cseh veteránt, a 42 éves Petr Nedvedet és Jaromir Jagrt (utóbbi szombaton lesz 42 éves). Érdekesség, hogy a finnek az utóbbi négy olimpián háromszor érmesek voltak, és ezzel ők vezetik ezt a rangsort (2006: 2., 1998, 2010: 3. hely).

A lebonyolítás

A tornán 12 csapat szerepel három négyes csoportban világranglistás helyezések alapján elosztva. A három forduló után kialakul egy összesített, "ömlesztett" sorrend (noha a különböző csoportbeliek nem játszottak egymással), és ez alapján a legjobb négy egyből negyeddöntőbe jut. Az 5. a 12.-kel, a 6. a 11.-kel, a 7. és a 10.-kel a 8. pedig a 9.-kel találkozik a negyeddöntőbe jutásért. Ezután jön az elődöntő, a bronzmérkőzés és a finálé.

Ausztria és Szlovénia révén két olyan csapat is kiharcolta a szereplést, amely áprilisban a magyarok ellen játszik majd a közvetlen élvonal alatti divízió I/A világbajnokságon Dél-Koreában. Az osztrákoknak Thomas Vanek, a szlovénoknak a 2012-ben Stanley Kupa-győztes Anze Kopitar a legnagyobb sztárjuk.

A csoportbeosztások:
A csoport: Oroszország, Szlovénia, Szlovákia, Egyesült Államok
B csoport: Ausztria, Kanada, Finnország, Norvégia
C csoport: Csehország, Lettország, Svájc, Svédország

Program és tévéközvetítések itt!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lett diadal a salakmotor Európai-bajnoki döntő debreceni fordulójában
Lett diadal a salakmotor Európai-bajnoki döntő debreceni fordulójában
Magosi Norbert az erős mezőnyben nem tudott pontot szerezni.
Hirdetés
Hirdetés
Esős hét elébe nézünk
Esős hét elébe nézünk
Jégesőre, felhőszakadásra, viharos szélre is kell számítani.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Fél év alatt rendeznék Sárándon a csapadékvíz okozta helyzetet
Az ingatlanok között több vályogház is található, melyeket veszélyezteti a belvíz.
Orbán Viktor tengelybe állította Debrecent az új Duna-híd avatásán
A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben.
Támogatott tartalom
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
A Smash Burger & Beer Bar a belvárosban várja a vendégeket.