Hirdetés

A debreceni Aranybika Szálló tervezője végre szép kriptában nyugszik

2019.07.31. 14:33

A debreceni Aranybika Szálló tervezője végre szép kriptában nyugszik
A felújított családi kripta a Kozma utcai izraelita temetőben (Fotó: mti)

Ő volt az első olimpiai bajnokunk is.

Hirdetés

Hirdetés

Az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd sírjának felújítása alkalmából a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben szerdán megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

Arra az emberre emlékezünk, akinek a neve egybeforrt a magyar olimpiai mozgalommal. Ő indította el azt a folyamatot, amelynek köszönhetően Magyarország a sportban a világ élvonalába tartozik, és saját sportágát is a legeredményesebbek közé emelte Magyarországon

 - emlékeztetett rá Kulcsár Krisztián Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki felidézte, hogy Hajós Alfréd nemcsak úszó, hanem labdarúgó, játékvezető, atléta és tornász is volt, valamint a szellemi sportban is maradandót alkotott. Építészként is sok sportlétesítmény fűződik a nevéhez, mint például a Maccabi Európa Játékok egyik helyszíne, a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda, de ő tervezte a debreceni belváros ikonikus épületét, az Aranybika szállót is.

 Szegény zsidó családból indult, talán a sport feledtette el vele az élet nehézségeit. Modern korunkat a gyors felejtés jellemzi, Hajós Alfréd sírjának felújításával azt üzenjük, legjobbjaink mindig velünk maradnak

- mondta Deutsch Tamás, az MTK elnöke és a Maccabi Európa Játékok védnöki testületének vezetője. Az ünnepség végén Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes és a megemlékezők elénekelték a Himnuszt, majd elhelyezték a emlékezés köveit a sírhelyen.

olimpiaHajós Alfréd

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.