Hirdetés

Debreceni Folkmásfélnap: koncertek, táncház, hagyományőrzés

civishir.hu

2017.10.28. 09:10

Debreceni Folkmásfélnap: koncertek, táncház, hagyományőrzés

A két napos esemény iránt idén is sok az érdeklődő.

Hirdetés

  • Időpont

    2017.11.03. 19:00

  • Helyszín

    4025 Debrecen, Hatvan utca 32.

November első hétvégéjén - 3-án és 4-én - tartják az immár 13. Debreceni Folkmásfélnapot. 

A hagyományőrző rendezvény lehetőséget ad zenei és tánc formációknak klubjellegű eseményen találkozni és bemutatkozni a nagyközönség előtt - tudtuk meg Rózsavölgyi Bálinttól, a Hajdú Táncegyüttesért közhasznú alapítvány kuratóriumi elnökétől. A Hétmérföldes Kulturális Egyesület a nagy érdeklődésre való tekintettel minden évben megrendezi a Folkmásfélnapot, ami helyet ad a régióban működő együttesek kötetlen találkozásának.

A két napra átlagosan 1000-1500 ember érkezik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Hatvan utcai székházába. - Ez egy speciális szórakozási forma. Az erre fogékonyaknak az évek során beépült a tudatába, hogy november első hétvégéje a Folkmásfélnapról szól - indokolta meg Rózsavölgyi Bálint az esemény évről évre növekedő népszerűségét. 

A táncház mint informális tanulási forma az UNESCO által elismert szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok listáján is fent van, hiszen tánctanulás közben szórakozva vihetik tovább a fiatalok és az idősebbek is a magyar hagyományokat.

A Folkmásfélnapon koncerteken és táncházon vehetnek részt az oda látogatók. Igyekeznek mindig más előadókat meghívni, de vannak, akik már szerves részévé váltak az eseménynek. Ilyen a Tükrös zenekar és a Cimbaliband is, utóbbi egyedülálló módon mutatja be a nép- és világzene fúzióját. A Dobroda Zenekar salgótarjáni fiataljai is pénteken fogják szórakoztatni az érdeklődőket, a nap zárásaként pedig hajnalig tartó táncház várható.

A szombati nap fellépői túlnyomó részben határon túliak, az esemény célja ez is: bemutatni a népzenei hagyományok sokszínűségét. A Szászcsávási Banda, a Csángálló zenekar és a cseh Hornácká muzika z Velké nad Velickou is zenél majd, miközben megtartják a hagyományos Folkmásfél Kupát és a Bográcstündér főzőversenyt. Az este ismét tánctanítással zárul.

A Hétmérföldes Kulturális Egyesület 1999 óta folyamatosan rendez a népzenei és tánchagyományok kedvelői számára ehhez hasonló eseményeket, ahol informális módon formálódik az egyre bővülő közönség.

 

DebrecenFolkmásfélnap

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.