Torino-Loki: a debreceni továbbjutás a világ csodája lenne

2019.07.25. 11:08

Torino-Loki: a debreceni továbbjutás a világ csodája lenne
Megfeleő küzdőszellemel lehet csak sikert elérni (Fotó: Cívishír)

Innen nézve a mostani csapat is Grande.

Hirdetés

Ma már kétségtelenül a Juventus az első számú torinói klub, de ez nem mindig volt így! A 20. század első felében a DVSC ellenfele, a Torino FC jelentette itáliai labdarúgásnak azt, amit ma a Juve. Ami ma az Öreg Hölgy, az korábban a Grande Torino volt. Több olyan rekordot állított fel – a legtöbb lőtt és a legkevesebb kapott gól, a legtöbb szezonbeli győzelem, vagy a legnagyobb gólkülönbség – a Serie A-ban, melyeket azóta sem sikerült megdönteni. A Grande Torino 1949-es repülőgép-szerencsétlenségével tragikus véget ért a Bikák hőskora.

A Torino 1949. május 4-én egy lisszaboni barátságos meccsről tért haza. A gépet Torinóban viharos időjárás fogadta. A rendkívül rossz látási viszonyok miatt a pilóta alacsonyabbra ereszkedett, ám a Superga-hegyen álló bazilikának ütközött. Az összes utas életét vesztette: a fedélzeten tartózkodó 18 játékos, az edzők és a menedzserek, köztük a magyar Erbstein Ernő is, aki ekkor az angol Leslie Lievesley segédedzőjeként dolgozott a csapatnál.

Bár a Torino FC Olaszországban ma már nem tartozik a topcsapatok közé, Debrecenből nézve Góliátnak tekinthető, már csak a két együttes piaci értéke alapján is. Amíg a piemonti gárda keretét 198,68 millió euróra becsüli a transfermarkt.de, addig a Loki 6,28 millióval még az NB I-ben is csak a hetedik helyen szerénykedik. Egy játékos átlagára (6,62 millió euro) a torinóiaknál magasabb, mint a DVSC mindenestül. Mondjuk a kapus Sirigu is többet ér egyedül, mint a teljes Loki-keret.

Amíg a Torinónál hemzsegnek a 10-20 millió eurós futballisták, de van, akiért a riválisok boldogan kifizetnének 35 millió eurót is, ha a klubfők engednék, addig a Lokinál a legtöbbre taksált labdarúgó, Bódi Ádám is csak 600 ezer eurót ér, de ő sérülés – vagy egyéb okok miatt – el sem utazott Itáliába.

A csütörtök esti (21 óra, tv: m4sport) ellenfél legmagasabban jegyzett játékosa a 25 esztendős csatár, Andrea Belotti,

aki a 2016/2017-es szezonban vált európai szinten is sztárrá, miután 26 gólt szerzett az olasz bajnokságban. Ezzel több nagy klub figyelmét felkeltette, ám a Torino nem volt hajlandó megválni tőle, a szerződésében 100 millió eurós kivásárlási árat szabtak meg. A legutóbbi szezonban 15 találatig jutott, s ma már oszlopos tagja az olasz válogatottnak is (22 válogatottság/5 gól). Összesen167 meccset játszott az olasz élvonalban – a Torino előtt a Palermo játékosa volt 2015-ig –, ezeken 71 gólt lőtt.

2017. március 5-én volt csapata, a Palermo ellen 7 perc és 15 másodperc alatt szerzett mesterhármast, amivel megdöntötte Andrij Sevcsenko 2000-es rekordját.

Ő is tud "zsórizni"!

Belottinak a támadó sorban lehet a társa a Valenciától hazatért Simone Zaza, vagy a spanyol Iago Falque. A középpálya is brutálisan erős: játszhat az elefántcsontparti Meité, az olasz Baselli, a szerb Lukic, a venezuelai Rincón vagy a másik spanyol légiós, Berenguer is. Hátul két 20 millió eurót érő bekk, az olasz Izzo és a kameruni N'Koulou vár bevetésre. A Torino 30 fős keretének majdnem fele, tizennégy játékos légiós, van tehát választási lehetősége Walter Mazzari mesternek. Egy biztos: elöl Belottié, leghátul, a kapuban pedig Salvatore Sirigu helye megkérdőjelezhetetlen.

Az 1–1-es végeredményt hozó, legutóbbi torinói szuperderbit tavasszal, május 3-án játszották a Juventus pályaválasztásával. Ezen a Torino így állt fel (minden pályára lépő játékost neveztek a Loki ellen):

Forrás: eredmenyek.com
 

A DVSC előnyt kovácsolhat abból, hogy a Torinónak még nem volt tétmeccse, illetve abból, hogy az olasz gárda a Milan visszalépése miatt beugró az Európa-ligában, ami fenekestül felforgatta a felkészülési programot, ahogy Walter Mazzari vezetőedző fogalmazott a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

A Loki javára válhat az is, hogy tulajdonképpen semleges pályán rendezik az odavágót, európai kupameccshez méltatlan körülmények között, ahogy azt Tőzsér Dániel debreceni csapatkapitány fejtette ki, de a rossz pálya mindig a gyengébb csapatnak kedvez, vagyis kiegyenlítettebbé teheti a viszonyokat.

Bízzunk a magyar válogatott olasz mestere intelmében: „A papírforma egy dolog, és egy másik, hogy mi történik a pályán.” Megfelelő mentalitással a Herczeg-gárda ki tudja harcolni azt, hogy érdemes legyen megtölteni augusztus elsején a Nagyerdei Stadion!

BeA

 

DVSCTorino

Szóljon hozzá!

Hirdetés