Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rózsa Gábor: Célom, hogy megteremtsem a magyar független filmes piacot

| 2021. 12. 03. | 14:22:00
Szép sikereket ért el a hajdúböszörményiek által készített film.
Rózsa Gábor: Célom, hogy megteremtsem a magyar független filmes piacot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már több mint három hónap telt el a Mentés másképp (2021) című film bemutatója óta. Hivatalosan augusztus 26-án került mozikba a film, de már előtte és a mozikból való kikerülése után is több helyen lehetett találkozni az alkotással, méghozzá az ország számos pontján tartott közönségtalálkozókon. Megannyi ilyen, sok nézővel tarkított találkozót követően arra voltunk kíváncsiak, hogy az amatőr stábbal készült alkotás milyen visszhangot váltott ki a magyar filmpiacon, továbbá milyen tapasztalatokat szerzett Rózsa Gábor, a film rendezője.

Bő három hónappal a film bemutatóját követően mik a tapasztalatok a nézettséget, a befogadást tekintve?

Rózsa Gábor: Kiderült számomra, hogy két szinten kell kezelni az eredményeket és a tapasztalatokat, és ez alapján lehet vizsgálódni. Az egyik szint az emberek visszajelzése, ezt hívom én minőségi kategóriának. Ebben a viszonylatban a filmünk remekül teljesített. Nagyon magas pontszámokat kaptunk a nézőktől – olyannyira kiemelkedőket, hogy többen támadtak minket, biztosan csalunk. Pedig ilyesmiről szó sem volt. Hála Istennek az emberek szerették a történetet, nevettek a vicceken, értették és magukkal vitték az üzenetet. 

Sok levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy megváltoztatta az élethez való viszonyulásukat a film. Ez számomra csoda. Persze cél volt ez, és szerettünk volna pozitív útravalót adni a Mentés másképpel, de olvasva a különböző korosztályú emberek reakcióit, a saját kis életszemlélet-változásaikat a film alapján, az rendkívül megható. A film tehát elváráson felül sikeres lett a közönség befogadóképességét illetően.

Mi a másik szint, ami alapján a tapasztalatokat szemléled?

Rózsa Gábor: A másik ilyen szempont a számok világa, a mennyiségi kategória. Sajnos ezen. téren kevésbé tudtuk venni az akadályokat. A Mentés másképpet más filmekhez képest kevés helyen és kevés ideig lehetett látni. Viszonylag kevés emberhez sikerült eljuttatnunk a film mozis hírét, amiből egyenesen következett az is, hogy nem nézték meg annyian, mint más, hasonló értékekkel bíró alkotást. Belefutottunk értékesítési blokkokba is, amire igazából nem máig sem tudjuk a megoldást. 

Mennyien nézték meg a filmet?

Rózsa Gábor: Végül 6200 nézőnk lett országosan, ami szerintem szép eredménynek számít. Ráadásul több, államilag támogatott idei filmet is megelőzött, és majdnem dupláját termelte forintosítva, mint amennyibe került. Emellett most következik az online premier; nagyon bízunk benne, hogy sikerül több embert elérnünk, mint a mozikkal. Összevetve elmondható, hogy a Mentés másképp sikeres kísérlet volt a profitot termelő független filmes piac kialakításának első mozzanatára.

 

Számos alkalommal vetítették a filmet telt ház előtt Hajdúböszörményben (Fotó: Mentés másképp - film Facebook-oldala)

Mit gondolsz – közönségtalálkozós tapasztalatokat is ideértve – mennyire rezonáltak a nézők a filmedre?

Rózsa Gábor: Jobban megérintette őket, mint ahogy azt elsőre gondoltam. Azt hittem, könnyedebb filmet készítettünk. De az emberek és még a pszichológus szakértők is komolyabban vették a Mentés másképpet, aminek nagyon örülök, mert ezek szerint sikerült könnyed, befogadható csomagolásba tennünk egy halom hasznos és mély tudnivalót, üzenetet. A találkozók alatt egységesen az ország minden pontján arról számoltak be, hogy Dóra depressziója hiteles és a Márk pszichológiai terápia „utazása” valós terápiás út, kivetítve egy filmes formanyelvi alakba.

Te mennyire vagy elégedett a számokkal, a reakciókkal? Milyen tapasztalatokat szereztél a film marketingjét illetően?

Rózsa Gábor: A piac zártsága és a plázamozik hatalma elszomorít. Emellett megrémít, hogy mennyi pénzt kell költeni a marketingre, mindezt pusztán azért, hogy az emberek elkezdjenek beszélni egy filmről. Többe kerül eljuttatni a filmet a közönséghez, mint elkészíteni. 

Mi a legnagyobb tanulság, amit levontál a filmkészítésből?

Rózsa Gábor: Nagyon izgalmas szakma és munka, amit jelenleg egy állami támogatási rendszer ural, és így sokkal nehezebb megélhetésként művelni. Ám annyira jelentőségteljes és szerethető, hogy megéri harcolni érte. 

A filmben a Szomszédokból ismert Trokán Péter is feltűnik (Fotó: Vígh Tamás)

Készítenél-e még ilyen formában filmet?

Rózsa Gábor: Mindenképpen. Emellett másokat is szeretnék segíteni, hogy ilyenformán gyártsanak. Célom, hogy ezt a független filmes piacot megteremtsem. A marketingproblémákra – így, hogy első kézből észleltem – már tudom, milyen megoldásokat kellene találnom. Jelenleg keresem is őket nagy erőkkel, vannak ötleteim.

Mennyire reális ez az elképzelés?

Rózsa Gábor: A hazai független filmezés feléleszthető, és pénzügyileg jövedelmező befektetés tudna lenni. Amint ezt számokkal bizonyítjuk, az emberek befektetésként is tekinthetnek rá, úgy, mint az Egyesült Államokban, és akkor sokkal többen készíthetünk hasonló filmeket. 

Merre tovább? Milyen platformokon lesz elérhető a Mentés másképp?

Rózsa Gábor: Jelenleg, ami elmondható, az az, hogy saját magunk feltöltjük, és egy mozijegy áréért megtekinthető lesz. A mi feltöltésünk mellett a hazai Filmión is szintén egy mozijegy áréért lesz megtekinthető, de nyilván, ha nálunk nézik az emberek, akkor mi több részesedést kapunk.

Mentés másképp december 9-től itt lesz elérhető.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés