Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Negatív teszttel rövidíthető az angliai karantén

| 2020. 12. 15. | 20:28:00
A szűrést az érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.
Negatív teszttel rövidíthető az angliai karantén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

December 15-től lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik érkezésük után koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és negatív leletről kapnak értesítést. A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült erről a listáról és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is tíz napot – illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét – elkülönítésben kell tölteniük. A külföldről érkezőknek eredetileg 14 napra kellett karanténba vonulniuk, de hétfőtől az Egyesült Királyságot alkotó négy nemzet – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosainak közösen megfogalmazott ajánlása alapján ez tíz napra rövidült. A brit kormány még novemberben hozott, egyelőre Angliára vonatkozó döntése szerint keddtől az elkülönítés időtartama még tovább rövidíthető, ha a beutazók koronavírus-tesztnek vetik alá magukat.

A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.

A közlekedési minisztérium ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok alapján ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mintha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék. Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is. A kormány ajánlása szerint az utazóknak már indulásuk előtt érdemes lefoglalniuk a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.