Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vírus: az olaszok az elején ronthatták el...

| 2020. 03. 24. | 16:56:00
Már januárban tüdőgyulladási hullám volt, de nem tudták, hogy a korona miatt.
Vírus: az olaszok az elején ronthatták el...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is kritikusnak tartja az egészségügyi helyzetet az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) jelenlegi olaszországi epicentrumaként ismert Bergamo polgármestere, Giorgio Gori, aki a legújabb fejleményekről közösségi oldalán számolt be a külföldi sajtónak, köztük az MTI-nek kedden.

Gori szerint annak ellenére is kritikus maradt a helyzet, hogy az utóbbi két napban - egy hónapja először - enyhén mérséklődött a diagnosztizált fertőzöttek és a halottak számának emelkedése. – Óvatos akarok lenni, nem hiszek a csodában, de reménykedem – jelentette ki hangsúlyozva, hogy a városban két hete bevezetett szigorú óvintézkedéseknek tulajdonítja a lassú trendváltozásra utaló jeleket. Hangsúlyozta, hogy ha az adatok a következő napokban, hetekben tovább javulnak, Bergamo lakosságának, főleg az időseknek akkor sem szabad utcára menniük, otthon kell maradniuk, amíg a járvány teljesen véget nem ér.

– Senki, így mi sem voltunk felkészülve ilyen egészségügyi vészhelyzetre – mondta Giorgio Gori. Megjegyezte, hogy Európának viszont előbb kellett volna reagálnia a Kínában történtekre, a fertőzés kezdetére.

Két kórházból terjedt szét a járvány

Emlékeztetett, hogy Olaszországon belül az északi Lombardia bír az egyik legjobb színvonalú egészségügyi rendszerrel. – Ennek ellenére jelenleg erőnket meghaladó erőfeszítést teszünk azért, hogy minden beteg számára kórházi ágyat tudjunk biztosítani – hangoztatta.

Elmondta: Lombardiában két gócpontról terjedt a járvány: a 15 ezres Codognóból és térségéből, amelyeket február 23-án vesztegzár alá helyeztek. A másik kiindulási pont Valle Seriana területén a 13 ezres Alzano Lombardo volt, Bergamo megyében, ahol pont ugyanakkor kezdett el terjedni a járvány.

A tízmilliós Lombardia az egyetlen olasz tartomány, melyben egyszerre két helyszínről indult el a fertőzés, és mindkét gócponton a kórházakból kezdett el terjedni, ahol

már januárban rendkívüli tüdőgyulladási hullámot regisztráltak, anélkül hogy megértették volna, hogy az új koronavírusról van szó

– jegyezte meg. Kiemelte, hogy a fertőzést felgyorsította a tartomány sűrűn lakottsága, a fejlett ipari vidékre jellemző személyforgalom, a külföldi be- és kiutazások magas száma, valamint a lombardiaiak magas átlagéletkora.

A 120 ezres Bergamóban hétfőn 6471 volt a diagnosztizált fertőzöttek száma. Az utóbbi egy hónapban egész Lombardiában bekövetkezett 3776 haláleset majdnem egyharmadát Bergamóban jegyezték fel. Elmondta, senki sem kísérheti ki elhunyt rokonát a temetőbe, a halottakért közösen imádkoznak, és a koporsókat nem tudják már hol elhelyezni.

Aktív társasági élet: a melegágy

Gori elmondta, hogy a Bergamóban élő idősek intenzív társasági élethez szoktak, reggel presszóba jártak, délután az idősek klubjában kártyáztak vagy tomboláztak. Ezenkívül a nagyszülőkkel gyakran együtt élő fiatalok is hozzájárultak ahhoz, hogy a fertőzés terjedt az idősek között.

A 600 bergamói háziorvosból 140 betegedett meg, mert kezdetben nem volt szájmaszkjuk sem. – Fegyver nélkül, védtelenül indultak háborúba – fogalmazott Giorgio Gori.

– Szellemvárossá váltunk, az utcák teljesen üresek, a lakosok nagyon fegyelmezettek, szigorúan betartják az óvintézkedéseket, tényleg csak az megy ki az otthonából, akinek erre feltétlenül szüksége van, a családok bezárkóztak, az utóbbi két napban leálltak a hivatalok, vállalatok, gyárak. Csakis az lép ki az épületekből, akinek élelmiszert vagy gyógyszert kell vásárolnia – vázolta a város mostani napjait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Számos program várja az érdeklődőket Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben
A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben
Van egy kis aggodalom a lopások emelkedése miatt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.