Hirdetés

Hirdetés

Macron: Európának saját védelem kell

MTI

2018.11.11. 15:45

Macron: Európának saját védelem kell
Emmanuel Macron francia elnök

A haderő a fő téma a francia és az amerikai elnök találkozóján.

Hirdetés

Hirdetés

Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai gyártású fegyverek beszerzése helyett – mondta Emmanuel Macron francia államfő a CNN amerikai hírtelevíziónak európai idő szerint november 11-én adásba kerülő interjújában.

„Nem szeretném, ha az európai országok amerikai vagy más fegyverek, illetve az önök iparából származó eszközök megvásárlásához emelnék a védelmi költségvetéseiket” – fogalmazott angolul a francia elnök az előző nap felvett interjúban, amelyből a francia hírtelevíziók sugároztak részleteket. „Azért emeljük a költségvetésünket, hogy az autonómiánkat megteremtsük” – tette hozzá.

Emmanuel Macron és Donald Trump amerikai elnök november 10-i megbeszélésén a francia elnöki hivatalban láthatón el kívánták oszlatni azt a polémiát, amely azután robbant ki a médiában, hogy az amerikai elnök, miután megérkezett a francia fővárosba, „sértőnek” nevezte a Twitteren Emmanuel Macronnak az önálló európai hadsereg létrehozására tett javaslatát.

A francia elnök a CNN-nek adott interjúban megerősítette, hogy olyan Európára tett javaslatokat amerikai kollégájának, amely jobban ki tudja venni részét a NATO-ban a közös terhekből. 

Macron egy keddi rádióinterjúban beszélt arról, hogy Európának saját haderőre lenne szüksége.

„Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy hozzunk létre egy valódi európai hadsereget” – hangoztatta a francia elnök, amire válaszként azt írta a Twitteren Donald Trump: „Macron francia elnök azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!”

November 10-én reggel a francia elnöki hivatal a félreértések eloszlatására azt közölte, hogy Emmanuel Macron javaslata az európai hadseregről semmi esetre sem az Egyesült Államok ellen irányult, jóllehet a francia elnök másfél évvel ezelőtti megválasztása óta folyamatosan szorgalmazza a közös európai védelem megerősítését, amelyet elsősorban a Donald Trump nyilatkozatai miatti amerikai stratégiai bizonytalansággal és kiszámíthatatlansággal indokol.  
USAEurópa

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.