Hirdetés

Hirdetés

Szíriai légicsapás: az USA kamuzik az oroszok szerint

MTI

2018.04.14. 09:13

Szíriai légicsapás: az USA kamuzik az oroszok szerint
Felemelkedőben egy, a franciák által használt Rafale vadászbombázó (Fotó: Dassault Aviaiton)

Az orosz külügyi szóvivő Irakkal példálózik.

Hirdetés

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken 21 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen.

Az elnök a Fehér Házban a nemzethez címzett – és a nagy amerikai televíziós állomások által élőben közvetített – nyilatkozatában közölte: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. A légicsapás-sorozatról – amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – Donald Trump kiemelte, a cél az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. 
Az amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több szír helyszínen is. A Fox és a CNN hírtelevíziók helyszínen lévő tudósítókra hivatkozva jelentették, hogy a szíriai fővárosban legalább hat robbanás hallatszott.

Hogy Putyin is értse

Theresa May brit kormányfő szombat hajnali közlésében arról beszélt, hogy nem lehet megengedni a vegyi fegyverek használatát akadályozó nemzetközi normák erózióját. – Minden lehetséges diplomáciai csatornát igyekeztünk kihasználni ennek elérésére, de erőfeszítéseink rendre meghiúsultak. Az oroszok még ezen a héten is vétót emeltek egy olyan határozat ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely a Dúmában történt támadás független kivizsgálását célozta volna – fogalmazott. A brit miniszterelnök kiemelte, az akció kifejezett célja a szíriai rezsim elrettentése, a fellépés ugyanakkor világos jelzés mindenki másnak is, aki úgy gondolja, hogy büntetlenül alkalmazhat vegyi fegyvereket. „Nem engedhetjük meg a vegyi fegyverek használatának normálissá válását, sem Szíriában, sem az Egyesült Királyság utcáin, sem bárhol máshol a világban” – utalt arra, hogy március elején idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést az angliai Salisbury városában Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. Az incidensért London az orosz kormányt tartja felelősnek, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.
Florence Parly francia védelmi miniszter azt mondta, nem konfrontációt akarnak, és a katonai eszkalációt teljesen elutasítják. – Ezért a szövetségeseinkkel együtt figyeltünk arra, hogy az oroszokat előzetesen tájékoztassuk – fűzte hozzá.

Facebook-diplomácia

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a szövetségesek több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki, a szíriai légvédelem a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítették; a csapások elhárításában a szíriai orosz légvédelem nem vett részt. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre. „E mögött azok állnak, akik erkölcsi vezető szerepre pályáznak e világon, és a saját kizárólagosságukat hirdetik. Valóban kizárólagosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki akkor vegye tűz alá az ország fővárosát, amikor Szíria esélyt kapott a békés jövendőre” – írta. Szerinte egyes nyugati médiumoknak tudatában kell lenniük a felelősségüknek, mert a Fehér Ház a szimptómákról szóló jelentésekre, videókra és fotókra, valamint „hitelt érdemlő információkra” hivatkozva közölte, hogy biztos a Damaszkusz által elkövetett vegyi támadásban. Azt mondta: 15 éve a Fehér Ház „egy kémcsövet” és külügyminiszterét, most pedig „a kémcső helyett a tömegtájékoztatási eszközöket használta fel” indoklásként katonai támadásra. A szóvivő arra utalt, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter az Irak elleni támadást megelőzően egy fehér port tartalmazó kémcsövet mutatott fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, bizonyítandó, hogy Szaddám Huszein iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei vannak. Az információ utóbb hamisnak bizonyult.

A Szíria elleni támadás alapjául az április 7-i dúmai incidens szolgált, amelyben több civil szervezet, köztük a Fehérsisakosok mentőalakulat szerint a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. Az orosz védelmi minisztérium ezeket az állításokat hiteltelennek nevezte, a szíriai orosz békéltetőközpont pedig hétfőn közölte, hogy szakemberei nem találták nyomát vegyi támadásnak. Ellenőreiknek szombaton kellett volna megkezdeniük a munkát a helyszínen.

Az olaj ára a héten 2014 vége óta nem látott szintre emelkedett, miután az első negyedben az árfolyamok meglehetősen vegyesen teljesítettek – emlékeztet a Portfolio.hu. A legutóbbi drágulás fő oka a közel-keleti geopolitikai bizonytalanság fokozódása – írják –, amely a nyugati hatalmak katonai beavatkozásával fenyeget a térségben, amely a világ egyik olajellátási központjának számít. Egy új közel-keleti (hideg)háború kitörése pedig jelentősen megzavarhatja az itteni kitermelést, ezáltal az egész globális olajpiacot is, jókora mennyiséget kivonva a kínálati oldalról. Az Egyesült Államok és Oroszország egymásnak feszülésére adott reakciók – vagyis az árak emelkedése – pedig arra utalnak, hogy a befektetők egyre nagyobbnak látják ezen forgatókönyv megvalósulásának esélyét, vagyis a termeléskiesés kockázatát. Ez akár az üzemanyagárak gyors emelkedéséhez is vezethet.
Szíria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.