Hirdetés

Elhunyt a világ egyik legnagyobb koponyája

wikipédia

2018.03.14. 07:52

Elhunyt a világ egyik legnagyobb koponyája

Elmélete szerint Isten nem teremthette a világot.

Hirdetés

Hirdetés

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja. 

Nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein. 

1942. január 8-án született Oxfordban. Szülei Londonban élő értelmiségiek voltak. 17 éves korától az oxfordi University College-ban tanult. Elhatározta, hogy kozmológiával szeretne foglalkozni, de ekkor még Oxfordban nem lehetett diplomázni belőle, így végül summa cum laude minősítéssel fizikából graduált. 1962-ben úgy döntött, hogy a Cambridge-i Egyetemen szerzi meg a doktori fokozatát. 

Korábbi ügyetlensége és rendezetlen mozgása ekkorra egyre észrevehetőbbé vált. Kiderült, hogy amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenvedett. 

1963-ban ismerkedett meg az egyetemi hallgató Jane Wilde-dal. Ez a kapcsolat segített, hogy kijusson a betegsége okozta lelki válságból. 1965-ben összeházasodtak. 1967-ben megszületett fia, Robert, 1969-ben pedig lánya, Lucy. Három unokája van.

Doktori kutatása során kételkedni kezdett az állandó világegyetem teóriájában. Az ősrobbanás kérdése kezdte foglalkoztatni és az ezzel kapcsolatban az első felmerülő kérdés, hogy a semmiből lehet-e valami.A „mindenség elméletének” kidolgozásához a fekete lyukak tanulmányozásába kezdett. 1974-ben egy tanulmányában feltételezte, hogy a kvantummechanika szabályai szerint a fekete lyukak hőt bocsátanak ki. Ezt „Hawking-sugárzásnak” nevezték el. 

Miután Hawking beszéde is kezdett eltorzulni, ezután már csak a beszédét értő személy tolmácsolásával tudott előadásokat tartani. Így diktálta le tanulmányait is. 1985-ben egy genfi utazás során tüdőgyulladást kapott és szervezete összeomlott. Az életét megmentő gégemetszés miatt elveszítette beszédképességét. 

Habár korábban összeegyeztethetőnek tartotta a modern fizika és a „teremtő” gondolatát, 2010-ben megjelent könyvében, a The Grand Design-ben kifejti, hogy Isten nem teremthette a világot. Úgy véli, az ősrobbanás a fizika törvényeinek elkerülhetetlen következménye volt.

A mindenség elmélete című életrajzi dráma kiváló film Hawking küzdelméről és munkásságáról.

Stephen Hawking

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.