Hirdetés

Orális iroda, avagy az államfő mint szoknyavadász

CH

2015.06.10. 12:04

Orális iroda, avagy az államfő mint szoknyavadász
Basescu lelepleződött

Legalább van ízlése!

Hirdetés

Intim és pikáns történeteket tár fel Traian Basescuról nemrég megjelent könyvében a volt román államfő egykori szóvivője. Adriana Saftoiu burkoltan azokat a pletykákat is alátámasztja, amelyek szerint Basescunak viszonya volt egykori kabinetfőnökével, a jelenleg korrupció gyanúja miatt vizsgált Elena Udreával.

Ezek után nem csoda, hogy bestseller lett a román elnöki kulisszák mögé betekintő, annak egykori lakóit sok esetben előnytelen helyzetben bemutató visszaemlékezés a Bukarestben idén tizedik alkalommal megrendezett Bookfest nemzetközi könyvvásáron. Adriana Saftoiu Cotrocen-i krónika című kötete eladási rekordot is döntött a könyvmustra óta eltelt egy hét alatt. Sikerét annak köszönheti, hogy kendőzetlenül a nyilvánosság elé tárja az 1989 óta a román államfői hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota belső intrikáit.

A szerző több mint tíz évet töltött el Traian Basescu közeli munkatársaként; a 90-es években előbb a szállításügyi minisztériumban, majd a főpolgármesteri hivatalban dolgozott a jobbközép politikus sajtótanácsosaként, akit 2004-es államfővé választása után a Cotroceni-be is követett. Élménybeszámolójában – mely a korszak politikai konfliktusainak hátterére is rávilágít – Saftoiu az ellenfeleivel és bizalmasaival egyaránt kíméletlen, gátlástalan politikusként mutatja be a hivatalából második mandátuma lejártával tavaly decemberben leköszönt exállamfőt. Basescu például politikai harcostársainak sem bocsátotta meg, ha elnökké választása után farmernadrágban jelentek meg előtte, vagy ha keresztnevén szólították.

Az újságírói végzettségű szerző azt állítja, ő akadályozta meg tíz évvel ezelőtt, hogy az államfő ne civileket, hanem hírszerzőtiszteket nevezzen ki a fontosabb titkosszolgálatok élére. (Saftoiu arra már nem tér ki, miként bízták később a külföldi hírszerzés irányítását a férjére.) Részletesen foglalkozik a visszaemlékezés Basescu és egykori kabinetfőnöke, a később fényes politikai karriert befutott és a fejlesztési minisztériumot is irányító Elena Udrea (a képen) szoros kapcsolatával, amelyről a rossz nyelvek már annak idején is azt terjesztették, hogy több volt, mint szakmai. „Olyanok voltak, mint a szülők elől bujdosó tinédzserek. Tudtuk, ha késő délután kettesben maradtak, aznap már nem fognak keresni hivatali ügyekben” – írja az egykori szóvivő, beszámolva arról is, miként kapta rajta Udreát, amint kihívó öltözékben, tenyérnyi miniszoknyában trónolt az elnök íróasztalán – Basescu jelenlétében.

Tíz évvel ezelőtti római látogatásakor a román államfő és a nagy szoknyavadászként elhíresült Berlusconi olasz miniszterelnök állítólag hosszú perceken át, kéjesen viccelődve mustrálta a csinos, szőke kabinetfőnököt, akivel Berlusconi mindenáron négyszemközt is tárgyalni akart. Főleg ennek az intermezzónak a feltárása hozta ki a sodrából Basescut, aki a könyvvel kapcsolatban azzal vádolta meg egykori szóvivőjét, hogy „fabulációival” áthágta az európai diplomáciai protokoll szabályait. A korrupció gyanúja miatt jelenleg házi őrizetben lévő Udrea szerint Saftoiu frusztráltságból és irigységből talált ki pikáns történeteket, hogy könnyebben eladhassa könyvét.

SzN

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés