Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz itt vasárnap? A közvélemény-kutatók össze-vissza mérnek

2018.04.05. 14:02

Mi lesz itt vasárnap? A közvélemény-kutatók össze-vissza mérnek
Ön döntött már arról, hova teszi az ikszet? (Fotó: illusztráció)

Az egyik szoros Fidesz-sikert jósol, a másik kétharmadot.

Hirdetés

Hirdetés

Két, nem éppen kormánykedvenc közvélemény-kutató készített felmérést a napokban, a Publicus Intézet és a Medián.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 28 és április 3 között, 1006 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

  • A Fidesz a biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos és enyhe elbizonytalanodás tapasztalható.
  • A biztos szavazó, pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 19 százalék. A párt szavazóinak aktivitása meglehetősen magas.
  • A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 20 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsonyabb, mint a többi párté.
  • Az LMP szavazóinak száma egy százalékpontot csökkent, és 5 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében 7 százalék.
  • A DK támogatottsága szintén egy százalékpontot csökkent, így 3 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék.

A Publicus becslése szerint amennyiben a részvétel 70 százaléknál magasabb lesz, érdemi esély van olyan helyzet kialakulására, amikor egyik pártnak sincs a kormányalakításhoz szükséges mandátumtöbbsége a parlamentben; ekkor ellenzéki többség is elképzelhető.

Medián: kétharmad!

A Medián a legfrissebb (a HVG e heti számában megjelenő) mérésében masszív kétharmadot mért a Fidesz-KDNP-nek. A Medián március második felében készült felmérése szerint a kormánypárt nemhogy gyengült volna (mint azt a hódmezővásárhelyi fiaskója után sokan feltételezték), de még erősödött is: két héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 41 százalékát, a választani tudó szavazók 53 százalékát tudhatja maga mögött. 

A Medián mandátumbecslése:

Forrás: HVG

 

választásközvélemény-kutatás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.