Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyugat-Európa csődje: képtelenek kitoloncolni egy terroristát

| 2016. 12. 22. | 13:46:00
Olaszországon keresztül jönnek-mennek.
Nyugat-Európa csődje: képtelenek kitoloncolni egy terroristát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az európai iszlamista terroristák útja Olaszországon keresztül vezet - írta az Il Giornale című olasz napilap csütörtökön, arra keresve választ, hogy a berlini merényletek elkövetésével gyanúsított tunéziai állampolgárságú Anis Amrit, aki 2011-től Olaszországban börtönben is ült, miért nem tudták visszatoloncolni hazájába.

Fiatalkorú. Vagy nem

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap az olasz terrorizmusellenes ügyészség és a nyomozóhatóságok (Digos) információi alapján rekonstruálta Anis Amri olaszországi időszakát. A lap szerint 21 és 24 év közötti fiatalember - aki más olasz források szerint 1992-ben született Tunéziában - a migránsokkal teli hajók egyikével érkezett a dél-olaszországi partokra 2011 februárjában. Akkor fiatalkorúnak vallotta magát.

Négy évet ült

Lampedusa szigetének befogadó táborába került, s ott 2011 októberében részt vett a tunéziai migránsok egy csoportja által kirobbantott lázadásban, amelynek során felgyújtották a tábort és ellenszegültek a helyszínre érkező olasz rendőröknek. Anis Amrit ezért négy évi szabadságvesztésre ítélték, 2015 májusában szabadult a szicíliai Palermo börtönéből. Az olasz hatóságok kiutasították: a szicíliai Caltanisetta táborába (Cie) került, ahol a kiutasított külföldiek várnak kitoloncolásukra.

Aztán nyoma veszett...

Az Il Mattino nápolyi napilap azt írta, Tunézia azonban későn reagált az olasz hatóságok kérelmére, így lejárt az Amri feltartóztatására vonatkozó rendelkezés határideje, és az olasz hatóságok a tunéziai állampolgár elengedésére kényszerültek. Amri elhagyta a szicíliai tábort, és azonnal nyoma veszett. Az IlSole24Ore szerint a dél-olaszországi dzsihadista sejtek juttatták hamis dokumentumokhoz, s talán ahhoz az olasz útlevélhez is, amelyet a berlini merénylethez használt kamionban találtak meg.

Amri Németországba ment tovább, ahol menedékkérőként jelentkezett. Az olasz sajtó úgy tudja, az olasz hatóságok Amrit a schengeni hatósági nyilvántartásban veszélyes elemként rögzítették, és az olasz titkosszolgálat is figyelte.

Az Il Giornale szerint az összes európai merénylet története Olaszországon keresztül vezet.

Az újság felsorolta, hány európai nagyvárosokban támadást elkövető terroristának volt szoros kapcsolata Olaszországgal.

A párizsi és brüsszeli mészárosok

A listát a 2015-ös párizsi, majd brüsszeli merényletek miatt idén márciusban letartóztatott Salah Abdeslam vezeti, aki 2015 augusztusában Belgiumból autóval a dél-olaszországi Bari kikötőjéig ment, onnan komphajóval jutott el Szíriába, majd vissza Európába, szintén Olaszországon keresztül.

A szintén a párizsi merényletekben meghalt marokkói Abdelhamid Abaoud tavaly augusztusban Olaszország északkeleti határán lépett be, a Balkán-félszigetről Brüsszel felé tartva. A 2016-os brüsszeli metrómerénylet elkövetője, a marokkói Khalid el-Bakraoui tavaly Brüsszelből repülővel érkezett Észak-Olaszországba, majd Velencéből szintén repülővel utazott tovább Athénba és onnan Szíriába. A marokkói Mohammed Lahlaoui, aki 2007-2014 között az észak-olaszországi Brescia közelében élt, gyártotta a hamis útleveleket Salah Abdeslamnak és társainak.

A tunéziai rém

A tunéziai Noureddine Chouchane öt évet élt tartózkodási engedéllyel Olaszországban, majd a líbiai Szabrátában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet úgynevezett kalifátusát vezette. 2016-ban halt meg egy nyugati szövetséges támadásban. Feltételezések szerint ő képezte ki a 2015-ben a tunéziai Bardo-múzeumban végrehajtott merénylet terroristáit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés