Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen világrekorder, és jönnek majd a jövő NBA-sztárjai is!

| 2022. 07. 07. | 12:34:00
A helyi vendéglátás örülhet ennek a legjobban.
Debrecen világrekorder, és jönnek majd a jövő NBA-sztárjai is!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben rendezik meg szombattól a 2022-es női U17-es kosárlabda-világbajnokságot, és ez lesz a 26. nagy nemzetközi esemény tíz éven belül, amelyet a hajdúsági főváros bonyolít le a sportágban. Ilyen város világviszonylatban sincs még egy – állítja Becsky István, és nincs okunk kételkedni benne!

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetközi szövetség ennyire bízik bennünk, még akkor is, ha már sokszor bizonyítottunk”

 – mondja Becsky István, aki sokkal több mint egy átlagos önkormányzati képviselő, a legaktívabbak egyike. Tagja a magyar szövetség elnökségének, és rendezvényszervezésben is jelesre vizsgázik évről évre, nem mellékesen pedig a DEAC élvonalbeli kosárlabdázóinak az első embere.

Most azonban nem férfi, hanem női vonalon teljesedünk ki, tekintettel arra, hogy szombaton megkezdődik az U17-es női kosárlabda-világbajokság Debrecenben. A magyarok az impozáns Főnix Csarnokban vívják a csoportmérkőzéseiket, Becsky István reményei szerint úgy, hogy továbbjutnak a négyes csoportjukból, és akkor maradnak a Főnixben a folytatásra. Az alsóház – vagyis a tizenhat csapatos mezőny „alja” – az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban vívja a vigaszmeccseket, míg a felsőház a Főnixben szórakoztatja a nagyérdeműt, amely ingyen látogathatja az eseményt. Kell ennél jobb program a nyári estékre?

A cívisváros tavaly az U19-es női vb házigazdája volt, és torna remekül sikerült a magyar válogatott számára, hiszen Cziczás László tanítványai az Egyesült Államok és Ausztrália mögött bronzéremmel zártak. Ezúttal Völgyi Péter szövetségi edző irányítja a magyar együttest. Segítői: Iványi Dalma és Ábrahám Márta. A mieink a kizárt Oroszország helyett meghívott Belgiummal, Mexikóval és Japánnal került egy csoportba.

Megpezsdül a város

Debrecent a következő két hétben tizenhat nemzet képviselői töltik meg fiatalos derűvel, a szülők, kísérők, szövetségi képviselők pedig a szállodákat lakják be, tehát a helyi vendéglátóhelyek aratják le a babért. Becsky István szerint egy ilyen nagy nemzetközi eseménynek maguk a debreceni vendéglátósok a haszonélvezői.

„A csapatokkal, játékosokkal, kísérőkkel, szövetségi küldöttekkel együtt mintegy 450 hivatalos személy lesz Debrecen vendége két héten keresztül. Ha ehhez hozzávesszük a szülőket, márpedig a 17 éves lányokat el szokták kísérni a szülők a világ minden pontjáról, akkor mintegy 3500-4000 vendégéjszakával számolhatnak a debreceni szállásadók.”

– mondta el Becsky István, a torna főszervezője, aki kiemelte: a kosárlabdás események nemcsak messzire viszik Debrecen hírét, hanem jelentős hasznot is hoznak a helyi gazdaságnak.

A jövőről szólva Becsky István elmondta, Debrecen továbbra is otthont ad nagy kosárlabdás eseménynek, mert élvezi a nemzetközi szövetség bizalmát. Így augusztus végén, szeptember elején ismét izgalmas palánkcsatákat láthatunk a Nagytemplom előtt, amely sokak szerint a világ legimpozánsabb helyszíne az immár olimpiai sportággá avanzsált 3x3-as kosárlabdának. A nyár végén ismét a világ legjobb 3x3-as profijai látogatnak hozzánk, valamint U18-as férfi világbajnokságnak ad otthont a debreceni belváros.

„A mostani U17-es világbajnokság a huszonhatodik nagy kosárlabdás világverseny lesz Debrecen tíz év alatt. Ez világcsúcs! Nincs még egy város a földkerekségen, amelyik ekkora bizalmat élvezne a nemzetközi szövetségnél. Ennek bizonyítéka az is, hogy a mostani eseményt elnöki szintén képviselteti magát a világszövetség, és nagy tisztelettel fogadjuk FIBA elnökét, Hamane Niang urat, aki egy globálisan elismert és nagyra becsült sportdiplomata”

– fogalmazott Becsky István, aki az újabb, jövőt firtató kérdésünkre elmondta, bízik benne, hogy a következő években is élezni fogja Debrecen a nemzetközi szövetség bizalmát. Örömmel újságolta, hogy a 2023-as esztendő rendkívüli lesz, hiszen az U19-es férfi világbajnokságnak adhat otthont a cívisváros, ami azt jelenti, hogy a jövő NBA-sztárjai láthatjuk Debrecenben.

„Akik az amerikai válogatott színeiben Debrecenben pályára lépnek, minden valószínűség szerint az NBA-ben kötnek ki rövidesen, de emlegethetném a többieket is, hiszen most már nemcsak az Egyesült Államok jelenti az NBA utánpótlását, hanem Európa vagy akár Ausztrália is”

– tette hozzá Becsky István, aki most még azzal is foglalkozik, hogy a héten ide érkező csapatok kísérői, a szülők, vagy éppen a nemzetközi szövetség sportdiplomatái – köztük Hamane Niang AIBA-elnök – tartalmasan töltsék el a szabadidőt. Munkácsy-trilógia vagy hortobágyi dínom-dánom? Esetleg strandolás? – van választék. Egyik nap ez, a másik nap az, vagy ki mit akar, minden program gazdag és szabadon választott – mondja.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Ingyen kapja Debrecen a városmarketinget: világszerte milliók nézik a show-t – interjú Becsky Istvánnal]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.