Hirdetés

Hirdetés

Büszkék lehetnek a debreceniek Kovács Annáékra

Cívishír

2018.12.14. 11:37

Büszkék lehetnek a debreceniek Kovács Annáékra
Kovács Anna és Tóvizi Petra a spanyolok elleni fölényes győzelem után (Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség)

A DVSC montenegrói és dán válogatottja számára szintén véget ért a franciaországi torna, Zamfirescu még játékban.

Hirdetés

Hirdetés

Bár nem került az elődöntőbe a magyar női kézilabda válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, és első ránézésre a hetedik hely sem annyira kiugró eredmény, a valóság ennél sokkal reményteljesebb: a DVSC két játékosát, Kovács Annát és Tóvizi Petrát is felvonultató nemzeti csapat két vereség (Norvégia, Hollandia) mellett négy győzelmet (Horvátország, Spanyolország, Németország, Románia) aratott, s csak rosszabb gólkülönbsége miatt nem lehetett versenyben előkelőbb pozícióért. Emlékeztetőül: a hollandok és a románok december 14-én a döntőért játszanak, míg a norvégok – szintén ma – az ötödik helyért lépnek pályára.

Tóvizi Petrának (jobbra) tinédzserként kellett helyt állnia a védelem tengelyében

A DVSC két magyarján kívül a dán Lotte Grigel, a montenegrói Jelene Despotovic és a román Maria-Madalina Zamfirescu is utazott Franciaországba.

Erős teljesítmény a hölgyektől

Az öt játékos közül Kovács Anna játszott a legtöbbet: a 27 éves jobblövő – aki idén érkezett Debrecenbe, de máris meghatározó tagja a Lokinak – hat mérkőzésen 183 percet töltött a pályán, a támadásokban alapemberként számított rá Kim Rasmussen szövetségi kapitány. A bizalmat bátor játékkal, vállalkozószellemmel hálálta meg, nála többször csak Háfra lőtt kapura: Kovács 39 kísérletéből 23 volt eredményes (59 százalék), 11 hetesből 9-et értékesített. Kétperces kiállítása egy volt. Tudásával és vagányságával a válogatott egyik oszlopa, nem rajta múlt a világelithez tartozó norvégok és hollandok elleni vereség. 

Kovács Anna a válogatott egyik alapembere 

Tóvizi Petra 140 percet kapott: ez talán több is annál, mint amennyire a 19 éves debreceni beálló számított élete első nagy felnőtt versenyén. Tóvizi júliusban fontos szereplője volt a Debrecenben junior világbajnoki címet elért magyar válogatottnak, most pedig Franciarszágban csak négy perccel játszott kevesebbett a posztján sokkal rutinosabbnak számító Mészáros Reánál, és másfélszer annyit Szabó Lauáránál. Tóvizire különleges feladat várt védekezésben: tinédzserként mások mellett Heidi Løkét, Nycke Grootot, Cristina Neagut megakadályozni a gólszerzésben – van-e ennél nehezebb kihívás? Nem véletlen, hogy a debreceni beálló szedte össze a legtöbb (5) kétperces kiállítást Tóth Gabriellával együtt, de az sem, hogy a válogatott akkor mutatta a legszebb arcát, amikor fegyelmezetten és hatékonyan védekezett. Ehhez pedig Tóvizi is nagyban hozzájárult. A cívisvárosi reménység 8 lövésből 5 gólt ért el (63 százalék).

A 19 éves Tóvizi Petra (középen) először vett részt ilyen rangos felnőtt versenyen

Még 13 „debreceni” gól 

Lotte Grigel Dániával a 8. helyen ért célba. A Loki vezéregyénisége azonban válogatottjában csak a kiegészítő emberek közé tartozott a maga 38 játékpercével. Grigel ennyi idő alatt is belőtt 7 hetesből 5-öt, összesen 13 alkalommal tüzelt, 8 gól született belőle (62 százalék).

Lotte Grigel 8 góllal zárt

Komolyabb időt tölthetett a pályán a montegróiak és a Debrecen ballövője, Jelene Despotovic, aki 122 perc alatt 10 lövésből 5 találatot jegyzett. A balkáni ország csapata a 9. helyen zárta az Eb-t.

Jelena Despotovic is megjárta Franciaországot

Maria-Madalina Zamfirescu előtt még nyitva a lehetőség, hogy növeljen az eddigi egyetlen játékpercén. A román irányító, aki idén egyelőre keresi önmagát a Lokiban, 3 meccsre volt nevezve a torna eddigi szakaszában.

Maria-Madalina Zamfirescunak (szemben) egyelőre a csapattársakért való szorítás jutott

RaL
 

Galéria

DVSCMagyarországkézilabdaválogatottKovács AnnaTóvizi Petra

Szóljon hozzá!

.