Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Államellenes tevékenység helyett maradandót alkottak Debrecenben

| 2020. 03. 13. | 15:39:00
Tartalmában és formájában is igényes mű született a DHK-ról.
Államellenes tevékenység helyett maradandót alkottak Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy könyvbemutató örömünnep, és nem maradhat el, még ezekben a zord időkben sem – vezette fel a DHK – az első harminc év krónikája című könyv bemutatóját Fodor András, a klub elnöke, aki szerint történelmi jelentőségű kutatómunka révén tarthatjuk kezünkben a kiadványt, hiszen – többek között – az összes jegyzőkönyv megtalálható benne.

A szerző, Puskás Zoltán fanatikus hokirajongóként már öt évvel ezelőtt is hiánypótló művel jelentkezett. A vályogvető jegétől a MOL Ligáig átfogó képet nyújtott a debreceni jégkorongozás történetéből az 1920-as évektől kezdődően, a mostani, 400 példányban megjelent könyv pedig a Debreceni Hoki Klub elmúlt 30 évét dolgozza fel a lehető legnagyobb részletességgel.

Puskás Zoltánt és a DHK-t megtisztelte jelenlétével a magyar hokiszövetség alelnöke, Kovács Zoltán, aki nemrég a Hírességek Csarnokának tagja lett, és aki régi kedves debreceni emléket idézett fel. 1978-ban csak Debrecenben tudtak októberben jeget csinálni, így a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a Ferencváros itt fogadta az ATSE Graz együttesét. A fiatal Kovács Zoltán azt az összecsapást semmi pénzért nem hagyta volna ki, vállalva azt is, hogy éjszaka stoppal megy haza, Budapestre, az 5-3-as osztrák sikert hozó találkozó után ugyanis nem járt már a vonat.

Kovács Zoltán megjegyezte, hogy évtizedekkel később, a Főnix Csarnokban a megépülése után három hónappal már jégkorong Magyar Kupa-döntőt rendeztek, Debrecen tehát akkor is meghatározó volt a magyar hoki életében, amikor nem volt a városnak élvonalbeli felnőtt csapata.

Kovács Zoltán és Korcsinszky György 

Az alapítók nevében a DHK korábbi elnöke, Korcsinszky György idézte fel, hogy 1988-ban, amikor a klub létrehozását egy sportos baráti társaság kezdeményezte, nem merték hivatalosan bejegyezni, mert attól tartottak, hogy a sport leple alatt államellenes tevékenység szerveződik, és csak pártbizottsági állásfoglalás után sikerült megalapítani a jégkorongos egyesületet.

Hit, erő és akarat megvolt, csak a pénz hiányzott, vagy legalábbis mindig abból volt a legkevesebb

- utalt a nehéz időkre az örökifjú sportember, aki örömét fejezte ki, hogy ma már stabil lábakon áll a klub, amely a magyar jégkorong utánpótlásnevelésének keleti bástyája. Külön üdvözölte az egyetemi szerepvállalást a debreceni jégkorongban, és kissé keserűen tette hozzá, hogy a kilencvenes években, amikor ők próbálkoztak hasonlóval, az egyetem akkori vezetése nem volt erre nyitott.

A DHK - az első 30 év krónikája című könyv a jégcsarnok sportboltjában kapható.

BeA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.