Hirdetés

Receptmustra a Cívishírrel: mákos bejgli a frontról

civishir.hu

2011.11.21. 08:32

Receptmustra a Cívishírrel: mákos bejgli a frontról
Nagyon mákos bejgli (Illusztráció: gasztro-tv.hu)

Debrecen – Ez a karácsonyi sütemény azoknak való, akik a bejgliben jobban szeretik a mákot, mint a tésztát. Vegyünk hozzá előbb fél kiló nosztalgiát! Nyerjen receptjével karácsonyi ajándékot!

Hirdetés

Ezt a receptet a férjem nagynénjétől kértem el, aki meglepetésemre egy fénymásolt újságrészletet nyomott a kezembe az 1971-es Magyar Konyhából. Az alábbi mákos bejgli recept szóról szóra így olvasható:

ZBORAY LÁSZLÓNÉ Budapestről megrendítő kis történettel igazolja dédanyjától örökölt recepjének megbízhatóságát. Nagyanyám az első világháborúban beiglit küldött a frontra csomagban karácsonyra az egyik fiának. Közben fia fogságba esett, és a beiglit a frontról visszaküldték, ami húsvétra vissza is érkezett. A csomagot kibontva maguk is csodálkoztak, hogy a sütemény épségben, frissen, szaftosan maradt, élvezhető volt. Receptje: 56 dkg lisztet elmorzsolunk 21 dkg vajjal vagy 12 dkg libazsírral. 2 dkg élesztőt felfuttatunk 3 dkg cukorral és langyos tejjel. Kis sót és 2 tojássárgát dolgozunk bele kézzel, mint a közönséges kelt tésztába. Aztán pihenni hagyjuk. Ha megkelt 4 egyforma cipóba formáljuk, pihentetjük, majd nagyon vékonyra kinyújtjuk. A töltelék: 60 dkg darált dió vagy darált mák 80 dkg cukorral, kis rúd vaníliával és annyi tejjel felfőzve, hogy kenhető legyen, de sem folyós, sem száraz. Ebbe jön 10 dkg mosott áztatott mazsola. Összesodrás után tojássárgával megkenve, szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Kunné Éva, Debrecen

Küldjön Ön is receptet december 20-ig a következő címre: szerkesztoseg@civishir.hu

Ajándékok

• 10 ezer forint értékű ajándékcsomag az Eszti Parfüméria jóvoltából. (Eszti Parfüméria, Debrecen, Piac u. 39.)
• 26 ezer 900 forint értékű 1 havi ingyenes tagság a Curves női fitneszterembe. Korlátlan felhasználhatóság, alkalmanként 30 perces edzés. Tartalmazza a fittségi állapot felmérést, személyi edzőt és a szolgáltatási díjat. (Curves, Debrecen, Csapó u. 30., (Fórum, P3)
• 20 szeletes kívánságtorta a Vajas cukrászda felajánlásával (Vajas Cukrászda, Debrecen, Gábor Áron u. 73., 52/445-428)
• 60 perces bérlet a Sunland Szolárium jóvoltából (Debrecen, Bem tér 10.)
• Könyvcsomag – a Cívishír ajándéka

Szóljon hozzá!

Hirdetés