Hirdetés

Hirdetés

Receptmustra a Cívishírrel: Klári mama pikáns tokánya

civishir.hu

2011.12.05. 09:35

Receptmustra a Cívishírrel: Klári mama pikáns tokánya
(Illusztráció: receptek.laptopkonyha.hu)

Debrecen – Messziről hozta a levelet a fényposta! A Kiskunságból író, de hajdú-bihari származású nagymama a hagyományost spékelte meg az egyszerűvel – mesés fogás lett belőle. Nyerjen Ön is karácsonyi ajándékot receptjével.

Hirdetés

Hirdetés

Szívélyes üdvözletem küldöm a karácsonyváró, éhes olvasóknak Kiskunfélegyházáról. Nádudvaron születtem, a főzés csínját-bínját anyai nagymamám köténye, falusi sparhelt mellett lestem el. A pikáns tokányban kevés a fondorlat, annál több az ízélmény. Jó nagy adagot készítek belőle, öt az unoka; sokáig eláll a hűtőszekrényben, fagyasztani is való, különféle köretekkel tálalva lehet változatossá tenni. (Mi a nokedlit szeretjük hozzá). Másfél kiló sertéslapockát hideg víz alatt jól átmosok. Jobb, mint a comb, mert szaftosabb a hús. Centis kockákra vágom jól megfent késsel. Pirítok kolozsvári szalonnán, kevés olajon két nagy fej hagymát, egy evőkanál piros paprikaőrleményt szórok rá. A húst ezen zsírjára pirítok, kifehéredés után két gerezd fokhagymát nyomok rá. Fedő alatt lassan pirítom, mikor puhulni kezd, kevés vizet öntök alá, egy-két babérlevelet csúsztatok bele. A bőséges szaftből kimerek, elkeverem egy pohár tejföllel. Ha csomós csipetnyi szódabikarbónát adok hozzá, majd felöntöm vele a pörköltet. Egy mokkás kanál mustárt keverek hozzá. Sózom, borsozom. Mikor összerottyant a pörkölt a tejföllel és szép sima a szaft, 5-8 csepp 20 százalékos ecetet adok hozzá, ettől válik igazán pikánssá! Jó étvágyat, szép ünnepet!

Zsadányi Jánosné (Klárika), Kiskunfélegyháza

Küldjön Ön is receptet december 20-ig a következő címre: szerkesztoseg@civishir.hu

Ajándékok

• 10 ezer forint értékű ajándékcsomag az Eszti Parfüméria jóvoltából. (Eszti Parfüméria, Debrecen, Piac u. 39.)
• 26 ezer 900 forint értékű 1 havi ingyenes tagság a Curves női fitneszterembe. Korlátlan felhasználhatóság, alkalmanként 30 perces edzés. Tartalmazza a fittségi állapot felmérést, személyi edzőt és a szolgáltatási díjat. (Curves, Debrecen, Csapó u. 30., (Fórum, P3)
• 20 szeletes kívánságtorta a Vajas cukrászda felajánlásával (Vajas Cukrászda, Debrecen, Gábor Áron u. 73., 52/445-428)
• 60 perces bérlet a Sunland Szolárium jóvoltából (Debrecen, Bem tér 10.)
• Könyvcsomag – a Cívishír ajándéka

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.