Hirdetés

Hirdetés

Ide süss! Chiamagos zabkenyér

civishir.hu

2014.08.07. 16:33

Ide süss! Chiamagos zabkenyér

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

Hirdetés

Hirdetés

Ismerik a chiamagot? Nehogy azt higgyék, hogy egy újabb divatos alapanyag, ami piszok drága, viszont semmire nem jó. A chia mag maga az egészség! Az apró magok elképesztő mennyiségben tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavakat, fehérjét, kalciumot, vasat, cinket, rostokat és antioxidánsokat. Segíti az emésztést, csökkenti a vérben a koleszterint, mérsékli a szívroham kockázatát és még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Számtalan felhasználási módja létezik: kisebbek pudingot is készíthetnek belőle, nagyobbak kenyérbe is tehetik.

Chia magos zabkenyér

Hozzávalók:
8 dl tej, vagy víz (mindkettővel tökéletes)
2 tojás
    2 dl tejszín
    1 evőkanál méz
    1 evőkanál Himalája só
  50 gramm élesztő
  50 gramm chiamag
  50 gramm lenmag
100 gramm zabpehely
150 gramm zabkorpa
200 gramm zabpehely liszt
400 gramm zabliszt

Melegítsük fel a tejet/vizet langyosra, vegyünk ki egy fél csészényit, keverjük el benne az élesztőt a mézzel, és hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba tegyük bele a liszteket és a hozzávalókat, majd a felfuttatott élesztőt a közepébe, a tojást és folyamatosan adagolva a langyos vizet vagy tejet. Gyúrjuk össze! A tészta állaga nem a megszokott lesz, hanem hígabb, nem gyúrható, mint a többi kenyereké. A zabpehely és a chia mag is folyamatosan szívja magába a nedvességet. Tapadásmentes kenyérformába tesszük (lehet üveg vagy zománcozott) ki is kenhetjük olajjal vagy más zsiradékkal. Körülbelül fél óráig állni hagyjuk, majd betesszük a hideg sütőbe, ahol 170 fokon legalább egy órát sütjük.

Jó étvágyat!

M. Szabó Éva

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.