Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videón Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozása

MTI | 2024. 07. 05. | 13:15:37
A magyar miniszterelnök Moszkvába látogatott.
Videón Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozása
Orbán Viktor Moszkvában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke július 5-én. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik.

– A béke magától nem jön el, béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja – jelentette ki a magyar miniszterelnök még pénteken reggel a Kossuth rádióban. Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, "eszembe se jut". A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni – fogalmazott.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Amit Orbán Viktor csinál, az egy békemisszió! – írta a Facebookon Menczer Tamás, a kormánypártok kommunikációs igazgatója. "A tűzszünet lehetséges. Akarat kérdése. Beszélni kell róla, és tenni érte" – olvasható a bejegyzésben. Menczer Tamás a poszthoz mellékelt videóban arról beszél: "aki azt mondja, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás nem lehetséges, nem létrehozható, az egészen egyszerűen hazudik". Miért? Azért, mert a tűzszünet nem más, mint egy politikai döntés kérdése, amely döntést politikusoknak kell meghozniuk. Legyen szó Moszkváról, legyen szó Washingtonról, Kijevről vagy Brüsszelről. És politikusok bizony hozhatnak döntést, hoznak is. Eldönthetik, hogy melyik irányba szeretnének menni - mondta a videóban Menczer Tamás. "Tehát a tűzszünet és a béketárgyalás egy politikai döntés kérdése, amely politikai döntés bizony lehetséges. Akarat kérdése" – fogalmazott a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecenben a nők viszik a prímet. Le a kalappal!
Debrecenben a nők viszik a prímet. Le a kalappal!
A Debreceni Sportiskola négy kiválóságáért szurkolhatunk az olimpián.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megnyitott Debrecen legújabb tető és szigetelés szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Ha nem lépnek az üzemanyag-kereskedők, akkor beavatkozik a kormány
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan és igazságtalan a helyzet.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.
Hirdetés
Hirdetés