Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világon egyedülálló madárszínház épül a Hortobágyon

Cívishír | 2024. 07. 05. | 12:30:32
A létesítmény különlegessége és elsődleges célja, hogy olyan módon láthassák az érdeklődők a vadon állatait, amelyre korábban még nem volt lehetőség.
A világon egyedülálló madárszínház épül a Hortobágyon
A madárszínház nem csak a természetkedvelők számára rejt lehetőségeket (Fotó: Aktív Magyarország)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A térség egyedülálló állatvilágát és természeti értékeit egyfajta fordított állatkert formájában hozza közelebb a látogatókhoz a Hortobágy új ökoturisztikai attrakciója, az ország első madárszínháza. A látogatók egy 16 méter szélességű üvegfalon keresztül nézhetik a madarak életét, testközelből kapnak élményt a Hortobágy madárvilágáról, és ez az élmény meghatározhatja a fiatalok életútját, figyelmüket a természet, a természetvédelem felé fordíthatja. A Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján elkészülő, a világon is kuriózumnak számító madárszínház révén nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be annak érdekében, hogy az állatokat természetes élőhelyükön, testközelből figyelhessék meg. A 4,3 milliárd forintba kerülő projekt Hajdú-Bihar vármegye, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának koprodukciójában valósul meg.

A konzorciumi együttműködést a Hortobágyi Látogatóközpontban írták alá július 5-én.

Aláírták a hortobágyi madárszínház megépítésének szándéknyilatkozatát a konzorcium résztvevői (Fotó: Cívishír)

– Célunk a nemzetközi szinten is jelentős madárszínház megvalósítása, ahol a látogatók közelről megismerhetik a Hortobágy rendkívül gazdag vízi világát. Ez a későbbiekben egy továbbfejlesztésre alkalmas létesítmény lehet. A Magyarországon megfigyelt közel 430 fajt számláló madárfaunából Hortobágyon mintegy 340-et láttak már, a madármegfigyelésekre jelenleg is van igény, hiszen a halastavak madárparadicsomát évente 6-10 ezer látogató keresi fel – fogalmazott köszöntőjében házigazdaként Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, aki azzal folytatta, hogy a halastórendszer művi, de védett környezetébe építenek egy tájsebet nem ejtő épületet, ami idővel a halastó gyöngyszeme lesz.

Elmondta: a madárszínház nemcsak a természetkedvelők számára rejt lehetőségeket, hanem annak környezete segítség lesz a madaraknak is.

Aszályban a kis mennyiségű hal kijuttatásával segítséget nyújt a gémféléknek a fiókáik nevelésében, így nem fordul elő az, ami a rendkívül aszályos 2022-es év nyarán megtörtént, hogy a kanalasgémek fiókáikat hátrahagyva a táplálék reményében már nyár derekén elindultak telelőhelyikre. És mit jelent a madárszínház az itt élőknek? – A Hortobágy négyévszakos turisztikai célponttá válik, ami bővíti a szolgáltatások számát, javítja a minőségét, végeredményben pedig további munkahelyeket hoz – beszélt a madárszínház komplexebb jelentőségéről Medgyesi Gergely Árpád.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár az országban számos helyen megépült látogatóközpontok „teszteléséről”, valamint a madárszínház gondolatának megszületése körülményeiről személyes élményeit osztotta meg az ünnepélyes esemény résztvevőivel. Elmondta, négy fiával végigjárta az ország látogatóközpontjait, és ahol a bemutatott téma iránt a fiai négy percen túl is mutattak érdeklődést, azok létesítésével elérték a célt. Aztán Máté Bence természetfotós invitálására elmentek egy vízimadár fotózásra, és a gyermekeit annyira lekötötte a leshelyből eléjük táruló mozgalmas, küzdelemmel teli madárvilág, hogy még a 14. órában is érdeklődést mutattak iránta.

Ott fogalmazódott meg bennük, hogy ezt sokaknak látni kell.

– Több helyszínben gondolkodtunk, legszívélyesebbnek, a leginkább együttműködőnek azonban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága bizonyult; és így dőlt el, hogy a Máté Bence által kitalált madárszínházat a Hortobágyon építjük meg. Ilyen nemcsak Magyarországon nincs, hanem erre az egész világ felfigyelhet. Biztos vagyok benne, hogy népszerű lesz, sorok fognak állni, hogy láthassák a madarak életét, és felveti a továbbiak létrehozásának lehetőségét – mondta, hozzátéve, hogy az ország 65 milliárd forintot különített el az ökoturizmus fejlesztésére, amiből egy arányos elosztás révén 4,3 milliárdot megkapott Hajdú-Bihar, és várhatóan három-négy év múlva már látogatható lesz a madárszínház.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke részletezte, hogy az évekkel ezelőtt a turizmus fejlesztésének iránya iránt érdeklődő kérdésükre a vármegye lakosságától érkezett mintegy 450 visszajelzés alapján az ökoturizmus fejlesztése mellett döntöttek. Ebbe illeszkedik a madárszínház létesítése. Ennek előkészítése lezárult, a projektet a vármegyei közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a július 1-jei ülésén, így a TOP Plusz támogatási forrás turizmus fejlesztésére elkülönített 4,3 milliárd forintjából meg lehet építeni a madárszínházat.

A hiánypótló beruházás, amelyet összekapcsolnak a látogatóközponttal és az újraindított hortobágyi kisvasúttal, a hajdúszoboszlói és a debreceni vendégeket is a Hortobágyra tudja majd csábítani.

– Ez egy fordított állatkert lesz, itt az emberek lesznek bezárva. A madárszínház valójában egy rejtett kamerás szolgáltatás, olyan világba visz, ami csak nagyon keveseknek elérhető. Több mint 300 madárfajt tudunk megfigyelni. A célközönség 0-99 éves korig tart, hiszen akadálymentesített lesz a madárszínház – mutatott rá a madárszínház lényeges dolgaira Pajna Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy az építkezés másfél-két év múlva kezdődhet, továbbá szeretnék elkészíteni a Hortobágy középtávú fejlesztési tervét, abban a vármegye egységbe szeretné foglalni a Hortobágy már meglévő turisztikai kínálatát.

– Színház az egész világ, és színész benne minden madár – kezdte Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki sajátosságokat kiemelve hívta fel a figyelmet a tervezett madárszínházra. – Épül egy épület, amiben bent nem lesz semmi. A természetre hagyjuk, hogy az attrakciót szolgáltassa. Üres térben óriási ablak, elénk tárul egy terület, ahol a természet eljátssza a maga történetét. Az attrakció pedig garantáltan sikeres lesz, hiszen abban életeket, a madarak életét tekinthetjük meg. Lesz benne dráma, fog folyni vér, láthatunk békés családi idillt, etetést és vadászatot. Ezek pedig lekötik az emberek figyelmét. Új, modern és versenyképes turisztikai attrakciót kap a Hortobágy. Egyedi lesz a világon, és ennek híre megy majd. Az átadására remélhetőleg megépül a Hortobágyot a Tisza-tóval összekötő kerékpárút, így a Tisza-tótól két keréken is érkezhetnek látogatók.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Ha nem lépnek az üzemanyag-kereskedők, akkor beavatkozik a kormány
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan és igazságtalan a helyzet.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.
A GVH-nak kétségei támadtak afelől, hogy a Lidl az alacsony árak bajnoka
Versenyfelügyeleti eljárás alá vonták a céget.
Úgy tűnik, a debreceni BMW-gyár mellett építenék meg a közlekedési múzeumot
A 14 ezer négyzetméteres létesítmény környezetében helyet kapna egy 15 ezer négyzetméteres tesztpálya is.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.