Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenhétmilliárdból tették biztonságosabbá Debrecen vízellátását

mti | 2024. 07. 29. | 19:08:55
32 kilométer hosszúságban fektettek le 600 milliméter átmérőjű csőhálózatot.
Tizenhétmilliárdból tették biztonságosabbá Debrecen vízellátását
A projektzáró rendezvényen (Fotó: Facebook/Papp László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány az elmúlt tíz évben több mint ezermilliárd forintot fordított víziközmű fejlesztésre az ország egész területén, aminek eredményeként mára szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig meghaladja a 80 százalékot - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) víziközmű-ágazatért felelős államtitkára július 29-én, hétfőn Debrecenben.

V. Németh Zsolt a Keleti-főcsatorna felszíni ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműtelep között húzódó távvezetékek korszerűsítésének projektzáró rendezvényén ugyanakkor elismerte, hogy kevesebb erőforrás jutott a már meglévő víziközmű-hálózat állagmegóvására, aminek kompenzálására most országos rekonstrukciós programot indítanak.

A hatékonyság érdekében megtörtént az ágazat strukturális átalakítása is: a 2010-ben megkezdett integrációs folyamat eredményeként a korábbi mintegy négyszáz szervezet helyett ma 36 szolgáltató biztosítja az ivóvíz-szolgáltatást, a szennyvíz-elvezetést és -tisztítást, ebből 18 többségi állami tulajdonban van - fűzte hozzá az államtitkár.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: az ország területének felén, mintegy 4,73 millió lakos számára már állami szolgáltatók látják el a víziközmű-üzemeltetési feladatokat.

V. Németh Zsolt azt mondta, a változó idők új technológiák alkalmazását is sürgetik az energiahatékonyság, energiatakarékosság jegyében, és fontossá vált a vízkészlettel való takarékosság is.

Magyarországon az ívóvíz-szolgáltatáshoz szükséges víz kitermelése négyféle vízbázisból történik: 35 százalékban felszín alatti vízadó rétegekből, 35 százalékban folyamparti kavicságyból, 25 százalékban mészkő- és dolomithegyek karsztjából és 5 százalékban felszíni vizekből - sorolta az államtitkár, hozzátéve: 

a felszín alatti vízbázisok védelme érdekében a felszíni vízbázisokból kitermelt víz arányát növelni kell, ahogy teszi azt a most lezárult debreceni beruházás, amelynek eredményeként részben felszíni vízkészletből előállított ivóvíz jut a felhasználókhoz, jelentősen csökkentve a felszín alatti vízkészlet kitermelését, támogatva ezzel a fenntartható vízgazdálkodást.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere jelezte: az erőteljes város- és gazdaságfejlesztés következtében jelentős mennyiségű ivóvízre lesz szükség a városban. Példaként említette, hogy a keleti városrészben 1200 hektáron terveznek lakóövezeti fejlesztéseket, amihez 18 kilométeres ivóvízhálózatot és 31 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot építenek.

A mostani 17 milliárdos beruházás magasabb szintre emeli az ellátásbiztonságot: eddig 30 ezer köbméter víz érkezett a városba a Tiszamenti Regionális Vízműveken (TRV) keresztül, ezután 50 ezer köbméter fölé emelkedik a felszíni vízből származó ivóvízmennyiség 

- tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a Civaqua-program 16 milliárdos első ütemének megvalósításával a felszíni vízterületek nagysága is jelentős mértékben növekedett Debrecenben.

A projektzárón elhangzott: tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és magyar forrásból valósult meg.

A beruházás során 32 kilométer hosszúságban fektettek le 600 milliméter átmérőjű csőhálózatot, 80 ezer köbméter földet mozgattak meg, a vezetékek feltöltéséhez több mint tízezer köbméter ivóvízre volt szükség - ismertették a szakemberek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elefántcsontparti támadót igazolt a Debrecen
Elefántcsontparti támadót igazolt a Debrecen
Fiatal kora ellenére már játszott az osztrák és a szerb bajnokságban is.
Hirdetés
Hirdetés
Nagy munkára készülnek Komádiban
Nagy munkára készülnek Komádiban
Egyelőre a beruházás kivitelezőjét keresik.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés