Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szcientológusok beszéltek túlgyógyszerezésről, jogtalan kényszerbeszállításokról – VIDEÓVAL

| 2018. 01. 27. | 17:35:00
Olyan vallási egyesület tüntetői vonultak végig Debrecen belvárosán, amely ellen egy sor büntetőeljárás zajlik.
Szcientológusok beszéltek túlgyógyszerezésről, jogtalan kényszerbeszállításokról – VIDEÓVAL
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A manapság alkalmazott pszichiátriai kezelések nem jelentenek valódi gyógyulást, az erős tudattompító gyógyszerezés sokszor csak megnehezíti a talpra állást. Tavaly Magyarországon az ilyen szerek forgalma 42,5 milliárd forintra rúgott, amiből 35 milliárdot a társadalombiztosítás kasszájából fizettek ki – hangsúlyozta szombaton Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

A szervezet a szcientolgógia egyház hazai szervezetéhez kapcsolódik. Róluk tudni kell, tavaly ősszel rendőrök szálltak ki a budapesti székházukhoz, majd költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódott náluk – írta meg a 24.hu. Később pedig az is kiderült, hogy tiltott adatkezelés miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság összesen 40 milliós bírságot szabott ki a jogi okokból egyesületként bejelentett egyházra. A szcientológiai egyház ügyében zajló nyomozás során felmerült a kémkedés bűntettének gyanúja is – ez derült ki abból a rendőrségi határozatból, amely a Magyar Nemzet birtokába jutott. A lap azt írja, hogy a kémkedés miatti nyomozást, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság átadott a Nemzeti Nyomozó Irodának, egyesítették kuruzslás gyanújával indított eljárással. Utóbbi miatt Tényi István tett feljelentést, mert szerinte szükséges képzettség nélkül végzik a szcientológusok kábítószerfüggők kezelését. A lapnak Lange László, a szcientológusok szóvivője azt mondta, hogy be szokták tartani a jogszabályokat, és ugyan az eredményeikről beszámolnak az amerikai szcientológiai egyháznak, de ezzel nem követnek el bűncselekményt. 

Ők terelnek jogi útra…

A szervezet Debrecenben tartott tüntetést aktivistáival, a mintegy száz fős csoport a Nagyállomástól a Kölcsey Központhoz vonult, ahol éppen a Magyar Pszichiátriai Társaság tartott konferenciát.

– Az elkapkodott, jogtalan kényszerbeszállítás, a túlgyógyszerezésből, a lekötözésből adódó megalázás, a fizikai bántalmazás a leggyakorábbi probléma, de szexuális zaklatási ügyön is dolgozunk már – mondta a Cívishírnek Dobos János, aki feladatuknak „az elmeegészségügyi területen tapasztalt jogsértések, visszásságok feltárását, jogi útra terelését” tartja.

 

Magyarázkodási kényszer a debreceni Terápiás Ház miatt

Pszichiátriai betegek gondozása kapcsán elmarasztaló ombudsmani jelentés egyébként debreceni intézményről is készült. A Kishegyesi úti Terápiás Házat – előzetes bejelentés nélkül – látogatták meg az Alapvető Jogok Biztosa hivatalának munkatársai 2015 januárjában. A pszichiátriai betegeket és értelmi fogyatékosokat ápoló, gondozó bentlakásos intézményben azt tapasztalták, hogy a túlterheltség miatt a személyzet „kifacsart”. De olyan ellátottal is találkoztak, aki már 22 napja tartózkodott az elkülönítőben, miközben legfeljebb pár órát tarthatták volna ott.

Mialatt a váratlan látogatók az egyik szobában beszélgettek, szemtanúi voltak két ellátott közösülésének a kertben. A vezetőség úgy magyarázta, hogy „nem akarnak intimszobára menni.” A lakók a kapott étel mennyiségét kifogásolták, ami érthető, hiszen a dokumentum szerint a napi ötszöri étkezést személyenként 550 forintból kellett megoldani. 

Akkor a megyei napilapnak az intézmény pszichiátere azzal védekezett, hogy bár a státuszaik fel voltak töltve, egyszerűen kevés gondozóval dolgozhattak. Azt is hangsúlyozta, hogy az ombudsmani vizsgálat eredményeit nem vitatták, annak értelmezését igen, mert a szakmai tisztességük kérdőjeleződött meg, holott szerinte inkább a szakmai eszköztelensége okozta a nyomasztó jelenségeket.

Talán összefügghet az elmarasztaló jelentéssel, hogy 2016 szeptemberére a terápiás ház két részlegét is felújították állami pénzből.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
Tíz éve szűnt meg a világ legelső közösségi hálózatainak egyike.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.