Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott

civishir.hu | 2024. 06. 26. | 12:27:00
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A téglási intézmény is nyert (Fotó: Google Maps)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

100 millió forint támogatás a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványától közoktatási intézmények oktatási infrastruktúrájának fejlesztésére

A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványa 2023 decemberében először tette közzé felhívását, mely szerint egy új támogatási forma bevezetésével lehetőséget biztosít a közoktatási intézmények részére a természettudományok oktatásához elengedhetetlen eszközállomány és technikai feltételek fejlesztésére.

A Richter az ország egyik innovációs központjaként kiemelt fontosságúnak tartja a társadalmi szerepvállalást, melynek egyik legfontosabb része a hazai természettudományos oktatás támogatása. A magas színvonalú természettudományos képzés elősegítése évtizedek óta központi szerepet tölt be a Richter támogatási tevékenységében, számtalan különböző formában járulva hozzá a terület fejlődéséhez. Ezt a célt erősíti ez az új támogatás is.

Az összesen 100 millió forintos keretösszegre a célintézmények maximum 10 millió forint értékben nyújthattak be olyan kérelmet, amelyek kifejezetten természettudományos oktatási infrastrukturális lehetőségek biztosítását, beszerzését, illetve ezek fejlesztését célozzák meg. A felhívásra több száz érvényes kérelem érkezett, melyek közül az Alapítvány kuratóriuma 35 intézményt választott ki.

A támogatásra kiválasztott intézmények tervezett beruházásait, melyek az intézményben zajló természettudományos oktatás színvonalának emelését szolgálják, részben vagy teljes mértékben finanszírozza a Centenáriumi Alapítvány. „Az oktatási infrastrukturális fejlesztési felhívásunkra hatalmas igény mutatkozott az ország minden tájáról. A beérkezett kérelmek száma és tartalma is arra mutat rá, hogy a magyar tanárok milyen odaadással látják el hivatásukat, és hogy a teljes hazai iskolarendszerben milyen erővel van jelen az oktatás minőségének továbbfejlesztése iránti igény. Azért fontos a Richter pályázata, mert ha minden pályázó számára nem is tudtunk idén forrást biztosítani, számos iskola elkötelezett tanárai kaptak lehetőséget arra, hogy érdemben javítsák a természettudományos oktatás színvonalát és ezáltal jobb lehetőséget biztosítsanak diákjaiknak arra, hogy ezen a területen építsék karreirjüket” – mondta az új támogatási forma kapcsán Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter egészségügy- és oktatástámogatási vezetője, hozzátéve, hogy a Richter a lehetőségeihez mérten a jövőben is tervez hasonló, iskolákat támogató felhívásokat közzétenni.

A felhívás országszerte megmozgatta az iskolákat. Budapesten összesen 6, valamint minden megyéből legalább egy intézmény került kiválasztásra. 

–Végtelenül büszke vagyok, hogy a Centenáriumi Alapítvány az ország egész területén támogatni tud iskolákat a természettudományos oktatás fejlesztése érdekében. Ezzel azt reméljük, hogy hosszú távon mindenki nyerni fog, a tanintézmények, az oktatók, a Richter Gedeon Nyrt., de leginkább a diákok

– hangsúlyozta Dr. Bódis Attila, a kuratórium elnöke.

A megítélt támogatási összeg 49%-a gimnáziumokhoz, 15%-a általános iskolákhoz, 11%-a technikumokhoz kerül, 25%-a pedig többcélú intézmények kérelmének támogatását szolgálja majd.

Pozitív elbírálásban részesített a kuratórium olyan igényeket, amik például természettudományos tantermek korszerűsítésére, elszívófülke-javításra, vákuumszivattyúk, analitikai mérlegek vásárlására irányultak. A kuratórium szem előtt tartotta, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézmények mellett országszerte a hátrányosabb helyzetben működő iskolákat is támogassa.

Támogatott intézmények listája ITT

Hajdú-Bihar:

Hajdú-Bihar Vármegyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, Debrecen
II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Téglás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új elnököt választott a Jobbik
Új elnököt választott a Jobbik
A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.