Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Súlyos” adatok: a debreceni diákok 40 szézaléka elhízott

civishir.hu | 2024. 09. 16. | 19:10:50
Folytatódnak az iskola-egészségügyi szűrések.
„Súlyos” adatok: a debreceni diákok 40 szézaléka elhízott
Idén is folytatják a diákok egészségügyi szűrését (Fotó: városháza)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni iskola-egészségügyi szűrővizsgálatokról és a múlt évi mérési adatokról sajtótájékoztatón számoltak be szeptember 16-án a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) Pósa utcai központjában.

Amint azt Papp László elmondta: immár ötödik éve működik a Pósa utcán az a szűrőközpont, amely rendkívül fontos szerepet tölt be a debreceni gyermekek egészségének megőrzésében. Évente közel 14 ezer diák egészségügyi szűrését tudják a program keretében elvégezni különböző szempontoknak megfelelően. A 2023/2024-es tanévben valamivel több mint 13.200 gyermek esett át ezeken a szűréseken. Az iskoláskorúak mindegyikénél minden második évben vizsgálják például a látást, a testsúlyváltozást, a szív- és érrendszeri állapotot. Az eredmények felhívták a figyelmet arra, hogy a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak még inkább fókuszálnia kell a gyerekek mozgására, sportolására.

Amint azt Papp László elmondta, a megye más települései részéről is komoly érdeklődés tapasztalható a szűrőprogram iránt, éppen ezért az UNICEF-fel együttműködve a Pósa utcán elindul egy olyan fejlesztés, amely lehetővé teszi azt, hogy ezt a szűrőprogramot vármegyei szintre is kiterjesszék. A környező települések diákjai számára ez esetleg már ebben a tanévben lehetővé válik, de a következőben biztosan.

Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosszakmai alelnöke – gyakorló orvos, belgyógyász, gasztroenterológus – szerint a központon belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet hiánypótló munkát végez, hiszen nagyon fontos, hogy még korai állapotban kiszűrjék azokat a betegségeket, amelyek még idejében felismerve kezelhetőek, illetőleg visszafordítható lehet a folyamatuk. Fontos az is, hogy a program keretében a gyerekek megtanulják, hogyan lehet egészségesen élni. Papp Mária úgy véli, a város és a Klinikai Központ összefogásával nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló kezdeményezés indulhatott el, s külön örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy bővül a program, s Debrecen a városon kívül a megyében élő gyermekeknek is segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak, egészséges felnőttekké válhassanak.

Széles Diána alpolgármester többek közt arról ejtett szót, milyen fontos egy olyan iskola-egészségügyi rendszer kialakítása, ahová a gyerekek szorongás nélkül, szívesen járnak, mert érzik, hogy az róluk szól, az ő érdekeiket szolgálja. Az alpolgármester kiemelte annak fontosságát, hogy az egészségügyi szűrést a gyerekek számára egy egészségnevelési folyamat – amely egy védőnő és egy mentálhigiénés szakember által vezetett, egy-egy tanóra időtartamú beszélgetés – is kiegészíti. Ez is erősíti a bizalmat az egész folyamatban résztvevők – az egészségügyi dolgozók, a gyerekek és a szülők – között, s a gyerekeken keresztül erősíti a szülők, a családok egészségtudatosságát is, ami mind az egészségügyi szűréseken való részvételnek, mind a HPV-oltások felvételének az országos átlagnál nagyobb arányában is megmutatkozik. Ez is jelzi azt, hogy ez a munka jó irányba halad, és arra sarkall mindenkit, hogy még jobban végezze ezt a tevékenységet, mert van eredménye a debreceni gyerekekkel való foglalkozásnak, a gondoskodásnak.

Széles Diána arról is szót ejtett, hogy a szűrőprogram vármegyei hatókörűvé való kiterjesztésén túl előbb-utóbb abban is gondolkodni kell, hogy az regionálissá váljon, hiszen a debreceni iskolarendszerben nagyon sok olyan gyerek is tanul, akik más vármegyékből járnak ide.

Papp Csaba, a Daefi igazgatója kiemelte, hogy nincs az országban még egy olyan város, mint Debrecen, ahol minden 10. osztályos gyerek megtanul újraéleszteni, nemcsak felnőttet, hanem kisgyermeket is. A szűrőprogram múlt tanévi tapasztalatait ismertetve Papp Csaba elmondta, hogy összesen 13.247 gyerekkel foglalkoztak. Szemészeti szempontból sajnos a korábbiakhoz képest a helyzet nem javult, hanem romlott, mivel már a kisgyermekek is például a mobiltelefonok képernyőit nézik. Az iskolapadokban ülő gyerekek egyharmada nem lát jól, köztük sok a szemüveges, de sokak látásának alakulását nem követik folyamatosan figyelemmel a szülők.

A hallásvizsgálatot a Daefi kifejezetten a város önkormányzatának támogatásával tudja megvalósítani. A vizsgált gyerekek 2 százalékánál ezekben az esetekben további vizsgálatok történtek és ezeket a gyerekeket hallókészülékkel is ellátták. A hallásproblémák okai között is ott szerepel a headsetek használata.

A mozgásszervi állapotokat tekintve a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram eredményeként egy év alatt 1 százalékkal csökkent a gyerekek körében a mozgásszervi problémák aránya, a jelentősebb javuláshoz hosszabb időnek kell eltelnie. Az EKG-eredmények a koronavírus-járvány időszakától – amely sok kardiológiai problémát okozott – távolodva összességében javuló tendenciát mutatnak, de arányaiban még mindig sok a gond. Úgynevezett Wolff-Parkinson-White-szindrómás – ez egy életveszélyes szívritmus-zavar – gyereket a debreceni szűrések folyamán az elmúlt öt évben összesen 17-et találtak. Mindegyikőjüknél műtétre volt szükség, és az ő szüleik így már biztosak lehetnek abban, hogy gyermekeiknek emiatt nem lesznek problémáik. Papp Csaba megfogalmazása szerint pusztán ezért is érdemes ebben a formában végezni a debreceni iskola-egészségügyi szűrőprogramot. Közel 600 azoknak a más típusú szívritmus-problémával küzdő gyerekeknek a száma, akik a szűrés eredményeként 6 havonta rendszeresen járnak kardiológiai vizsgálatokra, és az ellenőrzés nyomán biztonságosabban élhetnek.

A tápláltsági állapotról szólva a Daefi igazgatója elmondta, hogy ennek mutatója az úgynevezett percentil, melynek 50 a normális értéke. 75 és 90 közötti mutató esetén már nagy a gond, 90 fölött pedig súlyos elhízottságról beszélünk. 

A szűrésben részt vett gyerekek 13-15 százaléka súlyosan elhízott, az elhízottak aránya pedig – amiben a súlyosan elhízottak is benne foglaltatnak – 40 százalék. 

Az előző esztendőhöz viszonyítva valamelyest nőtt az elhízási arány. Papp Csaba szerint a mozgás, illetve az életmódváltás további népszerűsítésére van szükség ezen a területen, nagy körültekintéssel. Nőtt a 3 percentil alatti kórosan soványak aránya is – ami inkább a lányok körében jellemző. Testképzavaros gyerek esetén a családoknak mindenképpen pszichológiai szakmai segítséget kell adni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb TIVIZIG-dolgozók kapcsolódnak be az árvízi védekezésbe
Újabb TIVIZIG-dolgozók kapcsolódnak be az árvízi védekezésbe
A polgári és a berettyóújfalui szakaszmérnökség munkatársai is segítenek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Munkahelyi balesetek: kiemelten ellenőrzik az építő- és feldolgozóipart
A munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre irányuló szemlélet kialakítására.
A kormány szeretné, ha jelentősen növekedne a minimálbér összege
Erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés