Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sárrétudvariban is keresik az új ételeket

civishir.hu | 2024. 12. 14. | 07:51:25
Nem egyszerű az élelmezésvezető munkája, amikor a gyerekek ízlése az egészségtelen ételek felé tendál.
Sárrétudvariban is keresik az új ételeket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Cél az egyre egészségesebb táplálkozás, és ebben a jövő útja a még kevesebb allergén, allergizáló alapanyag felhasználása. Ennek már most vannak jelei. 2025 márciusától például a gyermek-közétkeztetésben nem használhatunk diót, szezámmagot és mogyoróféléket. Emiatt kiesik néhány ételféleség, például a diós tészta, a diós kalács, az aranygaluska, amit mással kell pótolni. Ez feladat, hiszen nem kapjuk meg az említett ételeket helyettesítő újak receptjeit. A menü összeállításában aszerint kell haladnunk, hogy mennyi kalória, fehérje, szénhidrát, só és más fűszer legyen az ételekben. Ezek határozzák meg a gyermekétkeztetés változásának irányát. Az irány pedig egyértelmű: mitől és hogyan lehetnek még egészségesebbek az ételeink – összegezte a Cívishírnek a közétkeztetésben zajló változásokat Czeglédi Bence, a Sárrétudvari közétkeztetéséért felelős konyha élelmezésvezetője. 

A diákok azonban az egészséges táplálkozás felé vezető úton nem szívesen tartanak a konyhafőnökkel és az élelmezésvezetővel. 

Mi több, az otthoni ételek és ízek ösvénye sem feltétlenül efelé vezet, ezért nincs könnyű dolga az óvodák, iskolák közétkeztetéséért felelős szakembereinek. Ami egészséges, az ugyanis nem feltétlenül találkozik a gyerekek ízlésével. Ebben a helyzetben kell találékonynak lenni az élelmezésvezetőnek, a főszakácsnak. És hogy mennyire voltak azok, azt a maradék mennyisége mutatja meg. A gyermekétkeztetés mai „útvesztőiben” Czeglédi Bence mellett Tóth Andrea főszakács lesz az „iránytűnk”.

A krémes keksz időtálló

– A gyerekek éppen úgy, mint régen, ma is szeretik az édességet. Egykor a krémes keksz, a prézlis, a mákos, a diós tészta, no meg a kelt tészták voltak a nagy kedvencek. Ma is megvan a krémes keksz, a laskák már csak nagyon ritkán, van viszont helyettük túrós batyu, pizza és girosz sült burgonyával. A gyerekek hihetetlen módon szeretik a gyorséttermi ételeket, a hamburgert, a hotdogot. Ezekből bármennyit meg tudnának enni. Az ízlésük egyértelműen az egészségtelen ételféleségek felé tendál. Változnak az igények: ennek oka, hogy otthon is ezekkel találkoznak, no meg a falusi gyermekek is eljutnak a gyorséttermekbe – beszélt a gyermekek étkezési szokásainak módosulásáról Tóth Andrea, majd kérdésünkre áttért a közétkeztetési konyhán készített ételekben történt változásokra. – A diákok igényeit részben tudjuk csak kielégíteni, ugyanakkor igyekszünk az egészségesebb ételek felé terelni a kívánságaikat. A nyers zöldséget, a nyers gyümölcsöt, a párolt zöldségeket beépítjük az ebédbe, tízóraiba, uzsonnába, továbbá kevesebb sót és cukrot használunk. Tapasztaljuk, hogy a pizzát, a kenyérlángost – mert ilyet is sütünk meleg ételnek – nagyon szeretik.

– Abban, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak, de szeressék is az elkészített ételt, megpróbálunk egyensúlyozni a helyi igények és a gyermekétkeztetésre vonatkozó szabályok között. Ha száz százalékban megfelelnénk az EMMI rendeletnek, valószínűleg több lenne a maradék – tért rá a közétkeztetés gyakorlati oldaláról a szakmaira Czeglédi Bence. Részletezte, hogy a rendelet bevezetését követően nagyon szigorúan vették, mennyi sót, cukrot lehet használni azért, hogy az ételek egészségesebbek legyenek. A cukor hiányával nem volt gond, a sóéval viszont igen. Napi három gramm sónál nem fogyaszthatnának többet a gyerekek. Ez a mennyiség pedig már benne van két szelet kenyérben és néhány szelet szalámiban. Azt, amit az előírás szerint főztek, nem szerették a gyerekek, rengeteg volt a maradék. Só, bors, fűszerek ebédlőasztalra helyezését pedig tiltja a rendelet. Sőt, ki is kellene írni, hogy a túlzott sófogyasztás káros az egészségre. Természetesen mindig olyat igyekeznek főzni, ami elfogy; tehát ne maradjanak éhen a gyerekek, kapjanak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot. Ehhez viszont a diákság ízlése és a szigorú rendelet mezején kompromisszumot kellett kötni. Eltelt néhány év, amíg kitapasztalták, hogy milyen alapanyagból, fűszerből mennyi kerüljön az ételbe, hogy az egészséges, ugyanakkor a gyerekeknek is ízletes legyen.

Kikísérletezik önmaguknak

– Régebben sertészsírral főztünk, sütöttünk – ez öt-hat éve teljesen kiszorult, helyette olajat használunk. A köretekben kevesebb a krumpli, a tészta és a rizs, van viszont bulgur, kuszkusz és párolt zöldség. A gyerekek nagyon zsírszegény húsokat kapnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tányérukra kerülő legzsírosabb hús a sertéscomb. A csirkemell, a pulykamell, tehát a sovány húsok vannak túlsúlyban, no meg a filézett hal, azt sütve adjuk. A hal egyébként nagyon megosztó étel. Egyre kevesebb a bő zsiradékban sült ételféleség, a rántott hús vagy a fasírt. Ebből a rendelet kéthetente egyszeri alkalmat engedélyez. A rántott csirkemell a kedvence a gyermekeknek. A tízórait, uzsonnát úgy állítjuk össze, hogy naponta legalább egyszer teljes kiőrlésű pékárut, tehát kenyeret, kiflit vagy zsemlét adjunk. A felhasznált szalámik zsírtartalmának 23 százaléknál alacsonyabbnak kell lenni. Mindezt sok friss zöldséggel. Tejtermékkel is szolgálunk, naponta legalább két deciliter tejet, gyakran túrókrémet, ritkán joghurtot adunk – tudtuk meg a menü összeállításának alapvetéseit a sárrétudvari közétkeztetés vezetőitől. Ehhez hozzáfűzték, hogy a táplálkozás náluk ugyan az egészségesebb felé változik, ugyanakkor a diákok a családokban általában nem ezzel találkoznak. Gyakori eset, hogy bizonyos ételeket nem is kérnek, például nem fogyasztanak leveseket, ami arra utal, hogy otthon sem esznek levest, tehát az ismeretlen étel számukra.

Azt pedig, hogy a falu konyháján milyen új ételekkel bővítsék a kínálatot, maguknak kell kikísérletezni, kipróbálni. Ismerik a gyerekek igényeit, az EMMI paramétereit, a konyhai alapanyag-beszerzéséhez kapcsolódó pénzügyi lehetőségeket, a főzőhelyiség technikai adottságait (itt megjegyezték, hogy a legmodernebb gépekkel és eszközökkel dolgoznak), és ennek megfelelően keresik az új ételeket.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Gyász: elhunyt egy fiatal hajdúnánási katona
Gyász: elhunyt egy fiatal hajdúnánási katona
„Miért, miért, miért kellett ennek megtörténnie?” – írja a polgármester.
Kukoricásba borult egy autó Hajdú-Biharban
Kukoricásba borult egy autó Hajdú-Biharban
Mentők, tűzoltók a helyszínen.
Kellemetlenség egy hajdúszoboszlói szállodában
Kellemetlenség egy hajdúszoboszlói szállodában
Még a debreceni tűzoltók is riasztották.
Újra járható az M35-ös lezárt szakasza
Újra járható az M35-ös lezárt szakasza
A balmazújvárosi csomópont után is lehet használni a sztrádát.
Majdnem vaktérképen a magyarországi balesetek
Majdnem vaktérképen a magyarországi balesetek
Tavaly már minden napra jutott rolleres okozta személyi sérüléses baleset.
Korszerűsítik a létavértesi egészségügyi központot
Korszerűsítik a létavértesi egészségügyi központot
A fűtési rendszert teszik gazdaságosabbá.
Komádi új utakkal, belvízmentesen készül a jövőre
Komádi új utakkal, belvízmentesen készül a jövőre
Útfelújítás, belvízelvezetés, tanuszoda – egymásra épülő fejlesztések sora formálja a határ menti kisvárost.
Biharnagybajom bekapcsolódik a digitális jövőbe
Biharnagybajom bekapcsolódik a digitális jövőbe
Digitális esélyegyenlőséget célzó projekt indult a Svájci Alap támogatásával.
Komádi öröme: együtt az Aranykor
Komádi öröme: együtt az Aranykor
Több száz nyugdíjas találkozott a városnapon – Nagyvárad, Miskolc, Debrecen is a vendégek között.
Milliárdok és meglepetések Hajdú-Biharban
Milliárdok és meglepetések Hajdú-Biharban
Látható, mely települések a gazdaság motorjai, és hol van még tartalék.
A hétvégére visszatér a kánikula
A hétvégére visszatér a kánikula
Akár 38 Celsius-fok is lehet Hajdú-Biharban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyász: elhunyt egy fiatal hajdúnánási katona
Gyász: elhunyt egy fiatal hajdúnánási katona
„Miért, miért, miért kellett ennek megtörténnie?” – írja a polgármester.
Hirdetés
Hirdetés
Még matyó népviseletben is átúszták a Balatont
Még matyó népviseletben is átúszták a Balatont
A klasszikus táv legidősebb férfi teljesítője 84, a legidősebb női úszó pedig 79 éves volt.
Hirdetés
Hirdetés
Kukoricásba borult egy autó Hajdú-Biharban
Kukoricásba borult egy autó Hajdú-Biharban
Mentők, tűzoltók a helyszínen.
Gazdaság
Globálisan is csúcson az élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató.
Jelentősen drágult a zöldség, a gyümölcs, a tojás
Az őszibarackért 85,4, a kakaóért 20,4 százalékkal fizetünk többet, mint egy éve.
Közvetlen járat indul Magyarország és Amerika között
A Boeing 787-8 Dreamliner típusú repülőgépek napi rendszerességgel közlekednek.
Milliárdok és meglepetések Hajdú-Biharban
Látható, mely települések a gazdaság motorjai, és hol van még tartalék.
Döntést követelt a debreceni színházigazgató távozása
Több önkormányzati intézménynél várható a belső szabályzat módosítása.
Támogatott tartalom
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
A debreceni közlekedési társaság beszerzési hirdetménye.
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Megnyerheti a bruttó 250 ezer forint értékű GSV-utalvány egyikét.
Fülledt esték, forró élmények
Fülledt esték, forró élmények
Augusztusban újra felpezsdül a debreceni Grand Casino világa – zene, játék és szórakozás minden mennyiségben.
Hirdetés
Hirdetés