Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Romlott a statisztika, de továbbra is a hajdú-bihari rendőrök teljesítménye a legjobb az országban

Cívishír | 2024. 07. 01. | 17:13:38
A vármegyei önkormányzat részéről teljes a bizalom a rendőrségben.
Romlott a statisztika, de továbbra is a hajdú-bihari rendőrök teljesítménye a legjobb az országban
A rendőrségbeszámolóját is tárgyalta a vármegyei közgyűlés (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vármegyénk bűnügyi és közlekedési helyzetét is tárgyalta a hajdú-bihari önkormányzat közgyűlése július 1-jén a Vármegyeháza Árpád-termében. A 24 képviselőből 18-an voltak jelen a választásokkal kapcsolatos ügyek lezárása miatt szokatlan módon, a péntek délelőtt helyett ezúttal hétfőn délután megtartott közgyűlésen.  

Gyurosovics József, Hajdú-Bihar vármegye rendőrfőkapitánya a vármegye rendőrségi tevékenységéről szóló részletes beszámoló kapcsán elmondta, hogy elérkeztek arra a pontra, amikor a bűncselekmények száma talán tovább már nem csökkenthető. 2021-ben és 2022-ben a Covid miatti korlátozásoknak is része volt abban, hogy igen kevés bűncselekmény történt Hajdú-Biharban. Ehhez képest volt mintegy 27 százalékos emelkedés 2023-ban. Ami azonban a lényeg – és ezt részletezte is Gyurosovics József –, hogy vármegyénk a legfőbb bűnügyi, valamint a rendőrségi felderítési mutatókban országos szinten továbbra is a legjobb eredményeket produkálja. – Nyolcadik éve Hajdú-Bihar az első a bűnügyi eredményeit tekintve. Sem a rendszerváltás előtt, sem azután ilyen eredményt egyetlen vármegye sem tud felmutatni – összegezte a vármegye rendőreinek tevékenységét a főkapitány, hozzátéve, hogy az ő kifejezett kérése: a lehető legtöbb ügyet zárjanak le a rendőrök. Volt hónap, hogy majdnem a dupláját fejezték be, mint amennyi keletkezett. Ezért is növekedtek a számok. Hangsúlyozta, a rendőri munkának az egyetlen mércéje az eredményesség. Ezen az úton haladnak tovább.

Az előterjesztés kiegészítésében a vármegyei rendőrfőkapitány külön kitért az online térben folyó bűnözés jelentős növekedésére. Ez is növelte a bűncselekmények számát Hajdú-Biharban, hiszen több mint 900 ilyen eset történt. Országosan létrehoztak egy 300 főből álló kiberbűnözés-ellenes egységet, ebből ötfős szervezet működik vármegyénkben, és igen jók az eredményeik.

Külön szólt a közlekedésben elkövetett szabálytalanságokról. Mint mondta, bármilyen intézkedéseket is tesznek, az esetszámok elindultak felfelé. Legfájóbb a halálos, valamint a személyi sérülések számának növekedése. Intézkednek, sebességet mérnek, aminek hatására kevesebb a sebességtúllépés, ugyanakkor több az elsőbbségi jog meg nem adásából származó baleset, sok a piros jelzésen való áthaladás.

A hozzászólásokban Kosztin Mihály (Momentum) a szintetikus drogok terjedése miatti fellépést szorgalmazta. Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere egy helyi ügy kapcsán hozta fel, hogy a rendőrség erejét leköti a házi őrizetbe kiengedett gyanúsított figyelése. Ménes Andrea (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, Vámospércs polgármestere összességében köszönetet mondott a rendőrségnek az elvégzett munkáért, a továbbra is kiváló eredményekért. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök is köszönetét fejezte ki a rendőrség munkájáért, és abban, hogy Magyarország a világ 14. legbiztonságosabb országa, az egyenruhásoknak óriási érdeme van – mondta. Örült a drogfogyasztás problémájának felvetésének, az online térben való viselkedés azonban társadalmi problémákat is felvet. Az online tér eldurvult, sokan úgy viselkednek, mintha abban a közegben nem lenne felelősségük – fogalmazott.

Válaszaiban Gyurosovics József újfent hangsúlyozta, számára az eredmény a fontos. És hogy Magyarország a 14. legbiztonságosabb ország, az komoly eredmény. A házi őrizetekkel kapcsolatosan kifejtette, a bíróság ítéleteit nem minősíti, nem kommentálja. A drogkérdés kapcsán elmondta, több tucat elkövető van előzetes letartóztatásban. Sok mindent megtettek azért, hogy a terjesztőket eljárás alá vonják. Szigorú a jogszabályi környezet. A bűnmegelőzés kiterjedt, óvodától az iskolákon át a nyugdíjas körökig. A szintetikus drogok kérdése nehéz, minimális eltérés azok összetételben, és az már más szert eredményez. Külön hangsúlyozta, büszke a rendőrök munkájára és az elért eredményekre.

A napirendi pont zárásaként Berecz József, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vezetője kapta meg a „Hajdú-Bihar Rendőre” emlékérmet Pajna Zoltántól. 

A közgyűlésen szó volt még a hazai és európai uniós forrásokból megvalósítandó településfejlesztési projektekről is, amelyet szintén egyhangú szavazással fogadtak el a képviselők. Többek között jóváhagyták a Debreceni Egyetem Tudományos és Innovációs Park címpályázatához kiadott támogató nyilatkozatot is. Ebben az áll, hogy Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata támogatja, hogy a Debreceni Egyetem mint konzorciumvezető, illetve az annak 100 százalékos tulajdonában álló konzorciumi tagok együttesen, a Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Park név alatt már ipari park címmel rendelkező területen tudományos és innovációs parkot hozzanak létre, UD Science Park elnevezés alatt.

CH

Hajdú-Bihar (romló) biztonsága a számok tükrében
Jobbára romló statisztikai mutatók olvashatók ki a vármegyei rendőr-főkapitányság beszámolójából.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Visszaváltás: elkezdődött az új időszámítás
Visszaváltás: elkezdődött az új időszámítás
Július elsejétől háromezer REpont automata működik, többnyire a legnagyobb boltokban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.